De blauwe caique is een zeldzame mutatie van de zwart en roestkop caique. De normale varianten van deze vogel komt voor in Zuid-Amerika, echter komt de mutatie niet voor in het wild. Deze vogels worden namelijk gericht gefokt op hun kleur. In dit artikel kan je alles lezen over deze zeldzame vogel zoals gedrag, uiterlijk, verzorging en meer!
Feitjes over de blauwe caique
Kenmerk | Blauwe Caique |
Nederlands naam | Blauwe Caique |
Engelse naam | Blue Caique |
Kleur veren | Wit lichaam, blauwe vleugels en snavelrand en zwart hoofd |
Grootte | Tussen de 20 centimeter en 30 centimeter |
Snel tam | Ja |
Geschikt voor kooi of volière | Geschikt voor kooi en volière |
Oorsprong
De caique komt in het wild voor in Zuid-Amerika en kent meerdere varianten waaronder dus de blauwe caique. Echter komt de blauwe variant niet voor in het wild en ook als huisdier zijn deze mutaties zeldzaam.
Uiterlijke kenmerken
Deze kleine papegaai is gemiddeld zo’n 25 centimeter groot. Zijn kleur is overwegend wit met blauwe vleugels, blauw rond de snavel rand, een zwart hoofd en een zwarte snavel. Het is dan ook een zeer opvallende vogel die er uit springt naast zijn soortgenoten.

(Ik kon even geen blauwe caique vinden. Dus heb ik even een andere foto neergezet. Het blauwe moet je er maar even bij denken;))
Verschillende kleurvarianten
Ondanks dat de basis altijd hetzelfde is zijn er verschillende soorten namelijk de True blue, Palid blue, Par blue en de Turquoise blue. Het type hangt af van de kleur blauw die de vogel bezit.
Hoe oud worden deze vogels?
Deze mutatie is nog relatief onbekend en hierdoor nog niet op een exacte leeftijd vastgesteld. Echter leven soort genoten die niet gemuteerd zijn gemiddeld zo’n 20 tot 30 jaar. De levensverwachting is altijd afhankelijk van vele factoren waaronder verzorging en voeding.
Huisvesting
Deze vogel heeft net als veel andere papegaaisoorten een grote kooi of volière nodig waarin hij zich vrij kan rond bewegen. De ‘normale’ caique leeft in groepen en hierom is het raadzaam om deze vogel nooit alleen in een kooi of volière te plaatsen maar altijd met een soortgenoot. Let hierbij wel op dat de kooi ook groot genoeg is voor twee papegaaien.
De kooi of volière dientvoorzien te zijn met speelgoed, zitbakken en voederbakjes zodat de vogels zich niet gaan vervelen en altijd vers eten en drinken tot hun beschikking hebben. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem en wanden van de huisvesting altijd schoon en fris zijn. Regelmatig schoonmaken van de kooi of volière is dan ook aan te raden.
Welke temperatuur is het beste voor de leefomgeving?
Wat betreft temperatuur is dit geen hele moeilijke vogel en passen ze zich prima aan bij de gemiddelde huistemperaturen. Het is wel heel belangrijk dat deze vogels niet blootgesteld worden aan extreme hitte, vocht of tocht om ziekte of zelfs overlijden van de vogels te voorkomen. Hierdoor zijn ruimtes zoals keukens waarbij de vogel vlak bij een fornuis staat niet wenselijk, ook is een plaatsing bij een raam niet altijd gunstig als deze veel zon door laat op de kooi.
De Caique Workshop review bekijken!
Kan dit soort met andere huisdieren?
Afhankelijk van het aantal huisdieren die jij al bezit kan de vogel goed leren omgaan met andere dieren in jouw huishouden. Echter is dit ook afhankelijk van de vogel als individu, niet iedere vogel kan hier goed mee omgaan. Ook is het verstandig om verschillende dieren zoals honden of katten nooit alleen te laten bij jouw papegaai omdat dit een gevaar kan vormen voor de vogel.
Wanneer je twijfelt over het samenvoegen van een andere vogelsoort bij de caique, is het raadzaam om advies in te winnen bij een deskundige. Het meest gunstig voor de caique is namelijk het samen zijn met soortgenoten omdat deze duidelijkere lichaamstaal hebben en dit is bevorderlijker voor de interactie. Niet alle papegaaisoorten zijn namelijk hetzelfde en ook dit kan dus een gevaar vormen wanneer je een veel groter type vogel erbij plaatst.
Wat is het dieet van deze vogel?
Dit type vogel heeft net als zijn soort genoten behoefte aan een goed gebalanceerd dieet zoals pellets, fruit, groente, noten en zaden. Het is raadzaam om veel suikers en vetten te vermijden om gezondheidsproblemen bij deze papegaaien te voorkomen. Houdt hierbij rekening met het feit dat er in veel soorten fruit suiker zit, de natuurlijke fruitsuikers zijn bij overmatig gebruik ook beslist niet gezond. Daarnaast is het belangrijk dat de vogels dagelijks vers water tot hun beschikking hebben.
Verzorging van de blauwe caique
Ook in hun verzorging zijn deze vogels niet heel anders dan andere papegaaien of parkieten. Ze hebben met enige regelmaat verzorging nodig zoals het knippen van nagels of het verzorgen van de snavels. Afhankelijk van jouw voorkeur kan je de vleugels laten kortwieken zodat de vogel niet weg kan vliegen.
Een gezondheidscheck een keer in het jaar bij een specialist of dierenarts is zeker aan te raden. Ook bij onregelmatigheden in het verendek of bij twijfel is het verstandig een dierenarts te raadplegen.
De caique als huisdier
Het trainen van deze papegaai
Een papegaai is een slimme vogel die veel uitdaging nodig heeft. Wanneer je de vogel niet genoeg uitdaging of stimulering biedt kan dit gedragsproblemen zoals schreeuwen of agressie veroorzaken. Het is dan ook raadzaam om deze vogels enkel aan te schaffen als je van plan bent om tijd in de vogel te stoppen.
Wanneer jij bereid bent om dit te doen kan je de vogel gaan trainen. Het zijn zeer makkelijk trainbare vogels die een breed scala aan kunsten kunnen uitvoeren met de juiste training. Niet alleen is het goed voor de uitdaging van de papegaai maar ook voor jullie band is het zeker een aanrader om te trainen.
Is de blauwe caique geschikt als huisdier voor iedereen?
Deze mutatie is vrij kostbaar en zeldzaam en daarom is dit geen gangbaar huisdier voor normale huishoudens. Echter wanneer jij besluit om deze vogel wel aan te schaffen dan is hij in de verzorging en qua huisvesting geen moeilijke vogel. Zoals hierboven al genoemd is het dan belangrijk dat je zorgt voor soortgenootjes, een grote leefomgeving voor de vogel, de juiste voeding en lichamelijke verzorging van de vogel.