benodigdheden

Maagkiezel voor je papegaai

Als je een papegaai hebt, dan weet je dat deze vogels speciale behoeften hebben als het gaat om voeding. Een van de belangrijkste dingen die papegaaien nodig hebben om hun voedsel goed te kunnen verteren is maagkiezel. In dit artikel leggen we uit wat maagkiezel is, waarom het belangrijk is voor papegaaien én hoe je het moet geven aan je gevleugelde vriend.

Wat is maagkiezel en hoe werkt het?

Maagkiezel is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit kleine stukjes steen of zand. Wanneer een papegaai voedsel eet, breekt de maagkiezel het voedsel af in kleinere stukjes die gemakkelijker verteerd kunnen worden. De maagkiezel slijt tijdens het proces af en wordt uiteindelijk uitgescheiden. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je papegaai voldoende maagkiezel binnenkrijgt om de spijsvertering te ondersteunen. In de natuur krijgt een papegaai vaak tijdens het eten vaak sowieso steentjes en zand binnen, dan is er dus geen extra maagkiezel nodig. In gevangenschap zit er (natuurlijk) geen zand of steentjes tussen het eten.

Waarom hebben papegaaien maagkiezel nodig?

Papegaaien hebben maagkiezel nodig omdat ze zaden en noten eten die moeilijk te verteren zijn. Maagkiezel helpt bij het malen en vermalen van deze voedingsmiddelen, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden verteerd. Als een papegaai geen maagkiezel krijgt, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen zoals verstopping. Waarschijnlijk geef je jouw papegaai de beste voeding, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat die voeding ook goed verwerkt kan worden. Daarom is maagkiezel dus nodig.

Verschillende soorten maagkiezel

Als papegaaieneigenaar is het belangrijk om te weten welke soorten maagkiezel er zijn en welke het beste zijn voor jouw vogel. Er zijn namelijk verschillende soorten maagkiezel verkrijgbaar, zoals kalksteen, oesterschelpen en zeewier. Kalksteen is een veelgebruikte soort maagkiezel omdat het veel calcium bevat. Oesterschelpen zijn ook rijk aan calcium en zijn daarom een goede keuze voor papegaaien die extra calcium nodig hebben. Zeewiermaagkiezel bevat daarentegen meer mineralen en sporenelementen dan andere soorten maagkiezel.

Welk soort maagkiezel is het best voor papegaaien?

Welke soort maagkiezel het beste is voor jouw papegaai hangt af van de specifieke behoeften van jouw vogel. Over het algemeen wordt aangeraden om kalksteen of oesterschelpen te gebruiken als maagkiezel voor papegaaien. Zeewiermaagkiezel kan een goede aanvulling zijn op het dieet van je papegaai, maar moet niet als enige maagkiezel worden gegeven. Hieronder zie de maagkiezel die wij zelf gebruiken voor onze papegaaien en nooit voor problemen heeft gezorgd.

Hoe geef je maagkiezel?

Het is belangrijk om te weten dat je jouw papegaai slechts 2 a 3 keer per week een klein beetje maagkiezel moet geven. Dit kan je doen door de maagkiezel tussen twee vingers te nemen en door het eten van jouw papegaai te mengen. Een hoeveelheid ter grootte van wat tussen twee vingers past is voldoende. Het is belangrijk om te onthouden dat maagkiezel als aanvulling op de voeding wordt gegeven en niet de enige voedingsbron voor papegaaien mag zijn. Ook is het belangrijk om nooit de maagkiezel in een apart bakje te doen. Hierdoor ontstaat namelijk de kans dat je papegaai teveel gaat eten.

Veelgestelde vragen

Wat is maagkiezel?

Maagkiezel zijn kleine steentjes die papegaaien helpen bij het vermalen van voedsel in hun maag. Het is belangrijk om te weten dat maagkiezel niet de enige voedingsbron voor papegaaien moet zijn en slechts als aanvulling op de voeding wordt gegeven.

Hoeveel maagkiezel heeft een papegaai nodig?

Een hoeveelheid per keer die past tussen 2 vingers is voldoende.

Hoevaak moet ik mijn papegaai maagkiezel voeren?

Het beste kun je je papegaai 2 a 3x per week een klein beetje maagkiezel door het eten doen.

Hoe kan ik mijn papegaai het best maagkiezel voeren?

De beste manier om je papegaai maagkiezel te voeren is het door het normale voer heen te doen. Doe het absoluut niet in een apart bakje, zo loop je namelijk het risico dat je papegaai veel te veel gaat eten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00