Trainen

Help! Mijn papegaai heeft gedragsproblemen

Papegaaien zijn soms net kinderen. Ze zijn leergierig, vaak gezellig en erg veeleisend. Hier moet je als baasje goed mee omgaan. Zo niet, dan is de kans groot dat jouw papegaai gedragsproblemen gaat veroorzaken. Maar wat doet een papegaai met gedragsproblemen precies? En waar komen de gedragsproblemen precies vandaan? En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe kom je van die gedragsproblemen af?! Lees het allemaal hieronder!

De oorzaken van gedragsproblemen bij papegaaien

De eerste oorzaak, waar je als baasje maar weinig meer aan kan doen, is het leven in gevangenschap. Papegaaien zijn nou eenmaal gewoon wilde vogels die uit de natuur komen en niet zijn gebouwd op het leven in gevangenschap. Dat wil echter niet zeggen dat alle papegaaien in gevangenschap gedragsproblemen ontwikkelen. Dat ligt namelijk ook grotendeels aan de omgeving en de opvoeding. 

Een andere reden voor gedragsproblemen bij papegaaien is verveling. papegaaien zijn erg intelligente dieren en eisen dat ze constant uitgedaagd worden. Dit kan door bijvoorbeeld training of het geven van speelgoed waarbij ze na moeten denken. Zorg dus je papegaai zich niet verveelt. Heb je maar één papegaai? Dan kan dit ook de reden zijn van de verveling. Papegaaien zijn namelijk hele sociale dieren en worden al snel eenzaam als ze alleen zijn. We raden daarom ook altijd aan om minimaal twee papegaaien te nemen. 


Het kan ook zijn dat je papegaai gedragsproblemen vertoond uit angst. Papegaaien zijn erg gevoelige dieren en kunnen zich snel angstig of niet op hun gemak voelen. Wil je weten of jouw papegaai bang is? De lichaamstaal van je gevleugelde vriend vertelt je vaak een hele hoop. Ook kan het zijn dat je papegaai ineens heel erg stil wordt en helemaal stopt met praten (als ‘ie dit eerder wel deed natuurlijk). Weet je niet zeker waar of je papegaai bang is? Of begrijp je niet waar de angst vandaan komt? Dan kan de een papegaaien training wel eens helpen. Jij bent echter ook nooit uitgeleerd.

Verschillende typen gedragsproblemen

Niet alle papegaaien met gedragsproblemen gedragen zich op dezelfde manier. De ene is op een hele andere manier vervelend dan de ander. Ook zijn er papegaaien die vooral zichzelf pijn doen door bijvoorbeeld te verenplukken.

Doet je papegaai aan veren plukken? 

Verenplukken is iets dat veel voorkomt bij papegaaien in gevangenschap. Veel mensen denken dat dit komt door ziekte, dat is echter (meestal) niet waar. Papegaaien kunnen erg ver doordraven in dit gedrag en het komt zelfs voor dat ze zichzelf tot tot bloedens toe toetakelen. Dit is één van de meest voorkomende problemen bij papegaaien en helaas ook één van de moeilijksten om op te lossen.

De agressieve papegaai

Sommige papegaaien zijn nou eenmaal agressiever dan de andere. Net als mensen eigenlijk. Alleen dat betekent niet dat je de agressie van je huisdier zou moeten accepteren. Vaak komt de agressie ergens vandaan. Is je papegaai bijvoorbeeld bang? Probeer achter de oorzaak van de agressie te komen en vanuit daar het probleem op te lossen.

Een schreeuwende papegaai

Papegaaien staat bekend als luidruchtige dieren. Dat weet je voordat je een papegaai aanschaft. Het kan echter ook extreme vormen aannemen waardoor het echt een probleem wordt. Schreeuwende papegaaien schreeuwen vaak letterlijk om aandacht. Dat kan zijn uit verveling of angst. Ook hier geldt weer: probeer eerst de oorzaak te vinden en kom vanuit daar tot een oplossing.

 3 tips voor een papegaai met gedragsproblemen

Oké, nu je weet wat gedragsproblemen bij papegaaien zijn en waar gedragsproblemen vandaan komen, is het tijd om ze daadwerkelijk op te lossen. We hebben de 3 beste tips voor je op een rijtje gezet. Maar let op: verwacht geen wonderen. Het kost nou eenmaal gewoon hard werk en veel aandacht om je papegaai goed op te voeden.

Zorg voor een goede band

Dit ligt misschien voor de hand, maar het wordt nog zo vaak vergeten bij het oplossen van gedragsproblemen. Je kunt met alle tips & tricks in de wereld aan de slag, maar als de band tussen jou en je papegaai niet goed genoeg is, dan zal het niet gaan werken. Geef je gevleugelde vriend genoeg aandacht en liefde. Op deze manier zul je heel erg snel het verschil gaan merken.

Wees streng maar rechtvaardig

We hebben het al eerder gezegd. Papegaaien zijn soms net kinderen. Ze hebben veel duidelijkheid nodig. Ze zullen dan ook regelmatig je grenzen testen. Als je niet consequent optreed  zullen ze verder en verder gaan. Als je hier niet op tijd bij bent, heb je straks grote kans op een papegaai met gedragsproblemen. Opletten dus, en niet te lief zijn. Hoe verleidelijk het soms ook is. 

Blijf je papegaai nieuwe dingen leren

Dit is ook een hele belangrijke. Papegaaien zijn erg intelligent en daarom ook erg snel verveeld. Verveelde papegaaien zijn nogal geneigd om gedragsproblemen te ontwikkelen. Ze moeten hun energie kwijt en gebruiken daarvoor graag hun hersenen. Leer ze nieuwe dingen of geef ze speelgoed waarbij ze moeten nadenken. Je kunt papegaaien verschillende commando’s leren of je kunt ze leren praten.

De Papegaaienschool bij gedragsproblemen

Maar net zoals dat je papegaai dingen moet blijven leren, moet jij dat eigenlijk ook. Je bent namelijk nooit uitgeleerd over papegaaien. En wil jij jouw papegaai en zo gelukkig en gezond leven als mogelijk bezorgen? Dan is het belangrijk dat ook jij je blijft ontwikkelen. 

Heeft je papegaai al gedragsproblemen? Of wil je graag een papegaai en ben je benieuwd hoe je gedragsproblemen moet voorkomen? Dan is de online papegaaienschool dé oplossing voor jou! 

De online papegaaienschool is een videocursus met meer dan 47 uur aan trainingsmateriaal. Hier leer jij hoe jouw papegaai straks van die hardnekkige gedragsproblemen af komt. Of je voorkomt dat je papegaai überhaupt gedragsproblemen gaat vertonen. 

Ben jij benieuwd of de online papegaaienschool jou kan helpen? Klik dan snel op de knop hieronder voor meer informatie!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00