Trainen

Jouw papegaai trainen – 15 tips

Een papegaai is leuk, gezellig, intelligent én veeleisend huisdier. En om te voorkomen dat jouw papegaai straks gedragsproblemen begint te vertonen, is het enorm belangrijk dat je ‘m genoeg blijft uitdagen. Je papegaai trainen is een goede manier van uitdagen. Door het trainen van je papegaai zal die ook alles leren wat die moet weten om een leuk en gezellig huisdier te zijn. Wil je meer leren over jij jouw papegaai kan trainen? Lees dan snel onze 15 beste tips!

15 tips om je papegaai te trainen

Het kan best lastig zijn om je papegaai op een goede manier te trainen en op te voeden. Gelukkig hoef je dan ook niet zelf het wiel uit te vinden. In de afgelopen jaren hebben wij veel geleerd over trainen van papegaaien en deze kennis delen we dan ook graag. Op die manier maken we het voor jou net weer gemakkelijker! Hieronder lees je onze beste 15 tips & tricks die we over de jaren hebben verzameld.

1 – bereid je voor op de trainingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook bij het trainen van je papegaai. Zorg dat je een plan hebt en zorg voor de juiste spullen, snacks en een goede trainingsruimte waar je papegaai zich op z’n gemak voelt. Als je al deze dingen in orde hebt, dan kun je pas echt gaan beginnen met je papegaai trainen.

2 – Zorg voor een goede trainingsruimte voor je papegaai

Wil je jouw papegaai trainen? Dan is een goede trainingsruimte onmisbaar! Een aantal dingen zijn hierbij belangrijk. Je papegaai moet in ieder geval uit z’n kooi zijn, en het liefst ook niet al te dichtbij z’n kooi. Tweede belangrijke voorwaarde van een goede trainingsruimte is dat je papegaai beschikking heeft tot een t-stand of baars. Deze zul je nodig hebben als je papegaai gaat leren op- en afstappen. En last but not least: zorg voor een plek waar jouw papegaai zich op z’n gemak voelt.

3 – Je papegaai trainen? Begin jong!

Jong geleerd is oud gedaan. Dit geldt voor honden, mensen én voor papegaaien. Ook papegaaien leren verreweg het best en snelst op een jonge leeftijd. Wil je dus je papegaai goed opvoeden en veel leren? Zorg er dan voor dat je snel begint met trainen. Je zult zien dat papegaaien enorm slim zijn en je ze op deze manier super veel kunt leren. 

 4 – Start met een papegaaiencursus

Je hoeft het wiel niet altijd zelf uit te vinden. Zeker niet als het gaat over het opvoeden van je papegaai. Papegaaien worden al lang door de mens als huisdier gehouden en er is dus heel veel kennis beschikbaar. Om een lang en gelukkig leven voor jezelf en je papegaai te creëren is het van groot belang dat je papegaai goed wordt opgevoed. Door eenmalig te investeren in een papegaaiencursus weet je 100% zeker dat je een goede basis legt voor lang en gelukkig leven voor jou en je papegaai. En het mooie hiervan is dat deze cursussen tegenwoordig gewoon volledig online zijn. Klik op de knop hieronder voor meer informatie over de online papegaaienschool.

5 – Leer je papegaai uit de hand eten

Dit is het eerste belangrijke dat je papegaai moet leren en is voorwaardelijk aan al het andere. Je beloont je papegaai tijdens het trainen namelijk meestal met voer dat je geeft vanuit je hand. In het begin kan je papegaai dit nog spannend vinden. Neem dan ook de tijd. Benader je papegaai rustig en geef hem of haar goedkeuring wanneer hij/zij toenadering zoekt en uiteindelijk het eten pakt. Ben je zelf bang dat je papegaai in je hand of vingers bijt? Dan kun je beginnen met een handschoen aan.

6 – Beloon je papegaai tijdens het trainen

Het belonen van goed gedrag is essentieel bij het trainen van je papegaai. De kans is erg klein dat je papegaai gaat doen wat je van hem of haar vraagt als je ‘m daarna niet beloont met iets lekkers. Tijdens het trainen werken beloningen als voer het beste en als de training klaar is kun je jouw papegaai belonen door hem/haar te knuffelen. Op die manier versterk je ook de band met je papegaai waardoor het trainen steeds makkelijker zal gaan. 

7 – Zorg voor een trainingsschema 

Papegaaien zijn gewoontedieren en structuur helpt ze dan ook erg goed. Gebruik daarom een trainingsschema bij het trainen van je papegaai. Wil je jouw papegaai leren praten of leren op- en afstappen? Train volgens een schema. Je kunt prima meerdere keren per dag trainen maar zorg er wel voor dat de trainingen niet te lang zijn. Papegaaien hebben namelijk niet zo’n lange aandachtsspanne. Trainingen van tussen de 5 en 15 minuten zijn perfect. 

8 – Gebruik een clicker bij het trainen

Maak tijdens het trainen gebruik van een clicker om nog duidelijker te maken wat je papegaai goed doet. Geef je papegaai telkens na de klik z’n beloning. Op die manier zal je papegaai de klik gaan associëren met een beloningen en zo weet hij/zij dat die goed bezig is. Een clicker kun je eigenlijk in elke dierenwinkel wel kopen en ook op bol.com zijn er een heleboel te vinden. Een clicker kost vaak zo rond de 5 euro. In onderstaand filmpje zie je hoe je de clicker kan gebruiken tijdens het trainen. 

9 – Targetttraining om je papegaai te leren volgen

Targettraining is een manier van trainen waarbij je papegaai leert om naar bepaalde plekken toe te bewegen. Wanneer hij/zij deze plek bereikt geef je hem/haar een beloning. Op deze manier kan je papegaai bijvoorbeeld leren naar zijn/haar stok te komen of kun je jouw papegaai leren naar je toe te komen. Targettraining wordt meestal gedaan door middel van een stokje die je de juiste richting in beweegt en daardoor wordt gevolgd door je papegaai. Om te voorkomen dat je papegaai op het stokje gaat kauwen, kun je er iets zuurs op doen. Ook kun je targettraining in combinatie doen met clickertraining om zo nog sneller resultaat te kunnen halen. In onderstaande video zie je hoe een targettraining er in de praktijk uit kan zien.

10 – varieer de trainingen

Omdat papegaaien zulke intelligente beesten zijn, zul je ze telkens moeten blijven prikkelen. Als dit niet genoeg gebeurt gaan ze zich namelijk vervelen. En verveelde papegaaien willen niet leren. Zorg er dus voor dat je de trainingen op tijd afwisselt en je papegaai dus nieuwe prikkels geeft. Op deze manier blijft het trainen leuk voor jou en je papegaai. Ook zul je zien dat er sneller resultaten behaald gaan worden!

11 – Train je papegaai wanneer die zich goed voelt

Wanneer je papegaai niet lekker in z’n vel zit, zal het trainen niet goed gaan. Het is belangrijk dat je papegaai zich goed en comfortabel voelt als je wilt dat hij/zij iets nieuws leert. Vaak vertelt de lichaamstaal van je papegaai genoeg over hoe hij/zij zich op dat moment voelt en of het dus het juiste moment is om te trainen.

12 – Focus je op wat goed gaat 

Papegaaien leren het best door middel van een positieve benadering. Tijdens het trainen zal je papegaai een boel overwinningen behalen. Beloon die dan ook allemaal. Wil je jouw papegaai bijvoorbeeld leren in bad te gaan? Beloon dan eerst het bewegen naar het bakje water toe, daarna het water proeven en uiteindelijk het zitten in het badje. Zo deel je een moeilijke reeks van handelingen op in een aantal gemakkelijke handelingen die allemaal beloont worden en wordt het voor je papegaai een stuk makkelijker leren.

13 – Nooit je papegaai straffen 

Papegaaien zijn niet gevoelig voor straf. Als ze niet luisteren helpt het dus ook niet om ze straffen. Ze zullen hierdoor waarschijnlijk alleen maar minder goed luisteren. Papegaaien houden wel heel erg van aandacht en straf is soms aandacht. Daarom kunnen papegaaien in sommige gevallen zelfs de straf als een beloning gaan zien waarmee je dus eigenlijk ongewenst gedrag in de hand werkt. De beste manier om te dealen met ongewenst gedrag is dus negeren. In het begin kan het ongewenste gedrag verergeren, maar op de lange termijn zal dit de enige goede oplossing zijn.

14 – Blijf jezelf ontwikkelen

Je papegaai is nooit uitgeleerd, en dus ben jij dat ook niet. Over papegaaien valt altijd meer te leren en het zou simpelweg zonde zijn als je dat dan niet doet. Door zelf te blijven leren zul je jouw papegaai beter begrijpen en zul je hem/haar weer sneller dingen kunnen leren. Op die manier creëer je het beste leven voor jou en je papegaai. Jezelf ontwikkelen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door video’s, cursussen of boeken. We hebben onze favoriete boeken op het gebied van papegaaientraining hieronder voor je neergezet!

15 – Blijf dicht bij je papegaai tijdens het trainen

Papegaaien zijn over het algemeen niet het allerbest in focussen. Dat is ook bijvoorbeeld de reden dat je niet te lang met ze kan trainen. Een ander gevolg daarvan is dat ze snel afgeleid zijn als ze een boel dingen tegelijk zien. Blijf tijdens het trainen daarom dicht bij je papegaai. Laat hem/haar bijvoorbeeld op je arm zitten. Zo ben jij eigenlijk het enige dat ze zien waardoor ze minder snel worden afgeleid. Ook zorg het dichtbij jezelf houden van je papegaai voor een betere band. En die band is natuurlijk essentieel bij het trainen van je papegaai. 

Hulp nodig bij het trainen?

Ben je al een poosje bezig met trainen maar lijkt het nog niet te werken? Of begint je papegaai misschien zelfs de eerste tekenen van gedragsproblematiek te vertonen? Dat kan! En het kan ook nogal moeilijk zijn om te ontdekken waar dat precies aan ligt. 

Speciaal daarvoor hebben de specialisten van Birdbox de online papegaaienschool ontwikkelt! De online papegaaienschool leert jou alles wat je moet weten over papegaaien en het gedrag van deze leuke maar o zo lastige vogels. 

Je leert in de trainingen alles wat je moet weten om je papegaai zo goed mogelijk op te voeden en te trainen. Gedragsproblemen verdwijnen, je papegaai luister als nooit tevoren én jullie band is beter dan ooit. Wat wil je nog meer?!

Meer weten? Klik op de knop hieronder voor meer info over de online papegaaienschool!

4 gedachten over “Jouw papegaai trainen – 15 tips”

  1. Ik heb een groene papegaai geelkop heb hem van iemand overgenomen oude vrouw. Anders ging hij naar de vogelopvang hij is nu 50 jaar ik heb hem nu 5jaar. Ze hebben hem niks geleerd ben nu al zo ver ik kan hem aaien. Geeft pootje koppie aaien. Maar ik krijg hem niet op mijn arm bij me te zitten. Hoe kan ik dat trainen. V

    Beantwoorden
    • Hallo,

      Wat vervelend dat het mis ging met het e-book, hij bestaat wel degelijk!

      Zou je het e-mailadres waarop jij het e-book wilde ontvangen nog eens willen doorgeven? Je kunt ook zelf een mailtje sturen naar info@papegaaiplezier.nl.
      Ik heb namelijk handmatig aan iedereen die zijn e-mailadres heeft achtergelaten het e-book toegestuurd.
      Echter hoorde ik al meer geluiden dat er iets mis zou zijn met het verzenden en de e-mails.

      Wat betreft het noemen van ‘beest’ of ‘beestje’, in de context van het artikel zie je dat dit totaal niet negatief bedoeld is. Sterker nog, wij houden hartstikke veel van onze ‘beestjes’.

      Excuus dus dat het niet goed ging met het e-book en ik stuur ‘m je met alle plezier toe!

      Rik

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00