Agapornis

Je agapornis tam maken

Je hebt er lang over nagedacht, je goed voorbereid en nu eindelijk maar toch die dwergpapegaai (oftewel Agapornis) gekocht. Nu alleen nog zorgen dat die goed luistert en geen gedragsproblemen gaat vertonen. Maar hoe maak je een Agapornis tam? Een hele goede vraag. Gelukkig zijn Agaporniden, in vergelijking met veel andere papegaaien, niet zo moeilijk tam te maken. In dit artikel geven we je de tips die je nodig hebt om je Agapornis binnen de kortste keren tam te maken.

Review van de Online Papegaaienschool!

Hoe maak je een dwergpapegaai tam?

Een dwergpapegaai tam maken kan op verschillende manieren. Welke manier voor jouw papegaai nodig is, is voornamelijk afhankelijk van z’n leeftijd. Een jonge dwergpapegaai tam maken is namelijk veel makkelijk dan een volwassen dwergpapegaai tam maken. Voor beide gevallen is er een andere manier die het beste werkt. Het karakter van dwergpapegaaien maakt ze in ieder geval relatief makkelijk tam te maken.

Een jonge Agapornis tam maken

Agaporniden zijn dus relatief makkelijke papegaaien om tam te maken. Met de juiste kennis en genoeg aandacht lukt moet het binnen 30 dagen (nadat ze hun nest hebben verlaten) kunnen lukken. Het is belangrijk dat je jonge Agapornis zich op z’n gemak voelt bij je en hij/zij uit je hand leert eten. Vanuit daar kun je steeds een stapje verder gaan en goed gedrag belonen. Deze beloning kan je geven in de vorm van een snackje (bijvoorbeeld een nootje) of door even met ‘m te spelen of knuffelen. In onderstaande video wordt stap uitgelegd hoe je een Agapornis tam maakt in 30 dagen. 

Review van de Online Papegaaienschool!

Een volwassen Agapornis tam maken

Heb je en volwassen maar nog niet tamme dwergpapegaai in huis gehaald? Geen zorgen! ook volwassen dwergpapegaaien zijn nog prima tam te maken. Het duurt echter wat langer en je kunt ze niet zo uit het niets op je hand zetten aangezien de kans dan groot is dat ze weg vliegen. Je moet het iets rustiger aanpakken en eerst het vertrouwen van je nieuw vriend winnen. Het vertrouwen winnen en tam maken van een Agapornis doe je met de volgende 3 stappen:

1. Je Agapornis laten wennen aan z’n nieuwe plekje

Je kunt een papegaai, hoe slim ze ook zijn, natuurlijk moeilijk vertellen wat er precies gebeurt. Een verhuizing kan dus behoorlijk verwarrend en stressvol zijn. Geef je Agapornis daarom ook eerst de tijd om te wennen aan z’n nieuwe huisje. Een dag of 3 a 4 is genoeg. Eet je Agapornis goed? En heeft hij/zij de kooi al goed verkend? Dan is voelt ‘ie zich waarschijnlijk inmiddels wel thuis en kun je beginnen.

2. Voer je Agapornis van buiten de kooi

Het eerste dat een vogel moet leren is uit je hand eten. Dit is de basis. Je wilt alleen niet te hard van start gaan en direct je hand in de kooi stoppen. De kooi is namelijk het territorium van je papegaai en grote kans dat ie deze verdedigt zolang hij/zij je nog niet vertrouwt. Begin dus langzaam met het voeren van je Agapornis van buiten de kooi. Op deze manier kan je papegaai langzaam wennen aan het eten uit de hand en het vertrouwen opbouwen.

3. Voer je Agapornis vanuit de kooi

Zodra je Agapornis gewend is aan z’n nieuwe huisje en niet meer bang is om uit je hand te eten kun je voorzichtig proberen ‘m te voeren met je hand in de kooi. En als dit goed gaat kun je eens proberen of ‘ie op je hand kan gaan zitten. Is dit allemaal gelukt? Gefeliciteerd! Je hebt je Agapornis tam gemaakt. Nu is het natuurlijk zaak om door te blijven trainen.

Review van de Online Papegaaienschool!

Een Agapornis tam maken met clickertraining

Een clicker kan een effectieve tool zijn voor zowel het tam maken als voor verdere training van je Agapornis. Door middel van een clicker weet je papegaai nog duidelijker wanneer hij/zij gewenst gedrag vertoond.  Maar let wel op: wanneer je zelf niet goed weet wat je doet, is de kans groot dat het mis gaat. Je moet namelijk altijd op het goede moment klikken en niet bijvoorbeeld 3 seconden te laat. Hieronder staat een video die dieper ingaat op hoe een clickertraining precies werkt. Bekijk ‘m goed, schaf een clicker aan, en probeer het zelf. Wij hebben er in ieder geval hele goede ervaringen mee!

Zorg dat je Agapornis tam blijft

Nu het je na een poosje is gelukt om je Agapornis tam te maken is het zaak dat ‘ie tam blijft. En dat is geen gegeven. Je moet met je Agapornis blijven trainen en ‘m genoeg aandacht blijven geven. Als je dit niet doet is de kans vrij groot dat ‘ie op een gegeven moment gedragsproblemen begint te vertonen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt! Dwergpapegaaien zijn super intelligente dieren en je kunt ze dus ook enorm veel leren. Als je weet wat je doet tenminste. Daarom raden we aan altijd met ze te blijven trainen. Het kan daarbij ook erg leuk en leerzaam zijn om een papegaaiencursus te doen. Zowel jij, als je Agarponis zal daar zonder twijfel veel van leren en het zal jullie leven samen een stuk leuker maken. 

Review van de Online Papegaaienschool!

Je dwergpapegaai tam maken met de papegaaienschool

Lijkt zo’n papegaaiencursus je wel wat? Dan is de online papegaaienschool precies wat je nodig hebt! 

De online papegaaienschool is de papegaaiencursus waarin je ALLES leert wat je moet weten over het opvoeden, tam maken én trainen van papegaaien. En dus ook van je Agapornis. 

De online papegaaienschool heeft al honderden papegaaien en baasjes geholpen aan een gelukkig en fijn leven samen. Ze doen dit ook met alle liefde voor jou!

De kosten van deze complete cursus zijn slechts eenmalig €139,- maar het resultaat dat je ermee kan behalen is onbetaalbaar!

Meer weten over de online papegaaienschool? Klik op de button hieronder voor meer informatie!

Review van de Online Papegaaienschool!

4 gedachten over “Je agapornis tam maken”

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00