Agapornis

Alles over de Agapornis

De Agapornis, oftewel de dwergpapegaai, is een hele populaire papegaai. En dat is niet voor niets. Agapornissen staan er namelijk om bekend dat ze enorm lief zijn en je er een hele hechte band mee kunt opbouwen. Ze worden daarom ook wel ‘lovebird’ genoemd. Genoeg reden dus om er eens wat dieper op in te gaan. Wil jij misschien een Agapornis kopen? Of wil je simpelweg meer weten over deze lieve kleine papegaai? Lees dan snel verder!

Kenmerken van de Agapornis

De bijnaam van de Agapornis is niet voor niets ‘dwergpapegaai’. In verhouding tot de meeste andere papegaaien zijn ze namelijk erg klein. Afhankelijk van de soort worden ze gemiddeld tussen de 12 en 18 cm groot met een gewicht van gemiddeld 50 tot 80 gram. Dat is natuurlijk niks tegenover de grotere papegaaien zoals bijvoorbeeld ara’s. Verder kun je (de meeste) Agaporniden herkennen aan hun groene kleur, brede kop en stompe staart. Het karakter van agaporniden kun je wel beschrijven als vrolijk en levendig.

2 agapornissen
2 agapornissen / dwergpapegaaien

Informatie over de Agapornis

KenmerkAgapornis
Nederlandse naamAgapornis
Engelse naamLovebirds (Agapornis)
Latijnse naamVerschillend afhankelijk van de soort
Kleur verenDivers, vaak helder en levendig
GrootteMeestal tussen 13 en 17 cm
Snel tamJa
Geschikt voor kooi of volièreGeschikt voor zowel kooi als volière
Gangbare prijs€12 – €25 of meer, afhankelijk van de soort

De agapornis geluiden

Naast z’n uiterlijke kenmerken staat de Agapornis bekend om z’n geluiden. Ze fluiten, tjirpen en klikken. Ze kunnen echter niet zo goed praten. Er zijn wel voorbeelden van dwergpapegaaien die enkele woordjes kunnen zeggen alleen dit is eerder uitzondering dan regel. Het gefluit en getjilp van Agaporniden kan als een vrolijk of rustgevend geluid ervaren worden. Daarom zijn er hele youtube video’s van urenlang gewijd enkel aan Agapornis geluiden. Om je een beter beeld te geven van de Agapornis geluiden hebben we hieronder een (korte) video voor je geplaatst.

De geluiden van de Agapornis

Verschillende soorten agaporniden

Agaporniden komen voor in allerlei verschillende soorten en maten. Er zijn dan ook maarliefst 9 soorten en al deze soorten hebben door mutaties ook weer verschillende ondersoorten. Er worden in Nederland slechts 3 van deze soorten op grote schaal gehouden en gefokt. De overige 6 soorten zijn moeilijk verkrijgbaar en vaak behoorlijk duur. De drie soorten die in Nederland veel voorkomen zijn de volgenden: de Perzikkopagarponis, de Zwartmaskeragapornis en de Fischers Agapornis.

De Perzikkopagapornis

De perzikkopagapornis, ook wel bekend als de rosy-faced lovebird of peach-faced lovebird, is een schattige dwergpapegaai die pas in 1818 als een aparte soort werd erkend, nadat hij eerder werd verward met een andere papegaaiensoort. Deze vogel is de grootste onder de dwergpapegaaien en meet zo’n 15 tot 18 cm lang. Hij heeft een overwegend bleek tot grasgroene verenkleur, met een opvallend helderblauwe stuit, een perzikkleurig roze “gezicht” en borst, en een roodachtige kruin. De snavel is dofgeel en de vogel heeft een lichte, vleeskleurige oogring. Deze charmante vogelsoort komt voor in het zuidwesten van Afrika, voornamelijk in droge bosgebieden met voldoende jaarlijkse neerslag en langs berghellingen met struikgewas en waterlopen. Als huisdier is de perzikkopagapornis ook geliefd.

4 perzikkopagapornissen
4 perzikkopagapornissen

De Zwartmaskeragapornis

De zwartmaskeragapornis, of Agapornis personatus, is een dwergpapegaai ontdekt in Noordoost-Tanzania rond 1885. Hij heeft een groen verenkleed met donkerdere vleugels, een zwarte kop, rode snavel, en gele borstband. Ze eten voornamelijk graszaden en bessen, en broeden in holle bomen. Deze vogels komen voor in het noorden en midden van Tanzania, ongeveer 80 kilometer van het Victoriameer, en bewonen savannes en dorre graslanden met verspreide bomen en struiken, vergelijkbaar met Fischers agapornis.

Zwatrkopagapornis in kooi
Zwatrkopagapornis in kooi

De Fischer agapornis

Fischers agapornis, ook wel rozekopdwergpapegaai genoemd, is een kleine vogel van 13 tot 15 centimeter met een witte oogring. Hij leeft in graslanden en steppen ten zuiden van het Victoriameer in Afrika, vooral in Noord-Tanzania, vaak samen met de zwartmaskeragapornis. Tijdens de broedperiode van april tot juli bouwt het vrouwtje een nest van mos, gras en takjes en legt 3-6 witte eieren. Na 23 dagen broeden komen de jongen uit het ei en zijn ze afhankelijk van hun ouders. Pas na 7-8 weken worden ze zelfstandig.

2 Fischer Agapornissen
2 Fischer Agapornissen

Waar leeft de agapornis?

Dwergpapegaaien komen oorspronkelijk uit Afrika en leven daar in de landen zuidelijk van de Sahara. De verschillende soorten leven in verschillende regio’s. 8 soorten komen voor op het vasteland en de 9e soort leeft (in het wild) enkel op Madagaskar. Ze leven in grote groepen op de Savannes en de open graslanden. In gevangenschap komen dwergpapegaaien voor over de hele wereld.

Wat eet de dwergpapegaai?

Het dieet van een wilde Agapornis komt behoorlijk overeen met dat van veel andere papegaaiensoorten. Ze leven in het wild voornamelijk op een combinatie van groenten, vruchten en zaden. In tegenstelling tot veel andere papegaaien eten ze echter ook sommige grassoorten. 

In gevangenschap wordt vaak aangeraden om je dwergpapegaai pelletvoer te geven. Dit is omdat hij/zij anders snel kieskeurig wordt en enkel nog eet wat hij/zij lekker vindt. Je kunt dit pelletvoer echter wel aanvullen fruit, groente en noten. Bij de meeste dierenwinkel kun je speciale pellets kopen voor Agaporniden. Deze voeding is precies afgestemd op de behoeften van de deze kleine papegaai. Ben je opzoek naar de beste voeding voor je Agapornis? Hieronder hebben we onze twee favorieten alvast neergezet.

Gedrag en voortplanting van de dwergpapegaai

Agaporniden zijn echte groepsdieren. In het wild komen ze vrijwel alleen voor in grote groepen en in gevangenschap zul je ook meerdere tegelijk moeten houden.Het zijn daarom hele sociale dieren. Ze zijn goed tam te maken en houden heel erg van spelen en speelgoed. Ook in het wild. Daar betekent spelen vaak simpelweg dingen slopen. 

Dwergpapegaaien leggen per broedseizoen gemiddeld 5 a 6 eitjes. De pop (het vrouwtje) legt om de dag een ei. Na iets meer dan 3 week na het leggen van het eerste eitje komen deze eieren uit. Het duurt dan ongeveer 8 weken voor de jonge Agaporniden zelfstanding kunnen eten en klaar zijn om uit te vliegen.

De Agapornis als huisdier

Agaporniden zijn door verschillende redenen erg populaire huisdieren. Ze zijn namelijk behoorlijk goedkoop (in vergelijking met andere papegaaien) in aanschaf en onderhoud. Ze zijn erg sociaal en makkelijk tam te maken én ze kosten niet al te veel ruimte. Perfect dus! Het is wel belangrijk dat je dwergpapegaai nooit in hun eentje houdt. Het zijn echte groepsdieren dus zorg altijd dat je er meerdere hebt. En het belangrijkste: heb altijd een even aantal. Ze vormen namelijk paren en je wilt niet dat er eentje alleen overblijft.

Vogelkooi voor Agaporniden

Je kunt een Agapornis binnen en buiten houden in een kooi of voliere. Belangrijk is wel dat ze genoeg ruimte hebben. Voor een dwergpapegaai gelden de volgende minimale afmetingen: 50 x 35 x 60 cm. Hou je meer dan één? Dan moet je natuurlijk ook een grotere kooi/voliere hebben. Hou dan de vuistregel aan: ga voor elke extra papegaai uit van 50% meer ruimte. Dit zijn ongeveer dezelfde afmetingen die nodig zijn voor een parkietenkooi. Best logisch, aangezien deze twee vogels redelijk overeenkomen qua grootte. Benieuwd welke kooi voor een Agapornis wij aanraden? Bekijk ze hieronder!

Verschillen tussen de dwergpapegaai en parkiet

Agaporniden en parkieten worden nog wel eens met elkaar verward. In sommige opzichten lijken ze ook wel op elkaar maar ze zijn absoluut niet hetzelfde. Agaporniden zijn intelligenter en kun je meer leren. Ze kunnen daarentegen ook harder schreeuwen en hebben een strengere opvoeding nodig dan parkieten. Qua uiterlijk is het verschil heel duidelijk te zien aan de staart van de vogel. Parkieten hebben namelijk een lange herkenbare staart terwijl dwegpapegaaien een korte stompe staart hebben. In onderstaande video wordt dieper ingegegaan op het verschil tussen parkieten en dwergpapegaaien.

Het verschil tussen Agaporniden en Parkieten

Wil je een agapornis kopen?

Wil je graag een Agapornis kopen maar wil je eerst meer weten over hoe dit in z’n werk gaat? begrijpelijk! Een Agapornis is een relatief goedkope papegaaien en daarom ook erg populair. De prijs van een dwergpapegaai is gemiddeld tussen de €12,- en €25,-. Best betaalbaar dus. Je kunt een Agapornis kopen bij de meeste dierenwinkels en vogel speciaalzaken. Hier kunnen ze je ook voorzien van alle adviezen en andere benodigdheden zoals speelgoed en dergelijke.

De dwergpapegaai opvoeden

Dwergpapegaaien zijn vrij makkelijke papegaaien om tam te maken. Maar na het tam maken begint het pas. Je wordt dan beste vrienden met je papegaai en gaat waarschijnlijk met hem/haar trainen. Je kunt ze namelijk een heleboel leuke dingen leren! 

Maar ook jij kunt waarschijnlijk nog een hele hoop leren. Zowel voor je papegaai als over je papegaai. En speciaal daarom heeft birdbox de online papegaaienschool opgezet. Met de online papegaaienschool leer jij alles wat je moet weten over jouw Agapornis. 

Je leert er letterlijk alles wat je moet weten zodat je papegaai gelukkig en gezond blijft. Je leert over voeding, training en lichaamstaal en houdt je leven lang toegang tot al het cursusmateriaal. En dat allemaal voor het eenmalige bedrag van slechts €137,-. 

Als je Agapornis dan 25 jaar wordt, kost dat nog geen €6,- per gelukkig jaar. Nog geen €0,50 per maand dus! Een absoluut koopje. 

Meer weten over de online papegaaienschool? Klik op de knop hieronder voor meer informatie!

Veelgestelde vragen over agapornissen

Wat zijn de kenmerken van de Agapornis?

De Agapornis, ook wel dwergpapegaai genoemd, is klein in vergelijking met andere papegaaien, met een gemiddelde grootte van 12 tot 18 cm en een gewicht van 50 tot 80 gram. Ze hebben over het algemeen groene kleuren, een brede kop en een stompe staart.

Kunnen Agapornissen praten?

Hoewel Agapornissen geluiden zoals fluiten, tjirpen en klikken maken, kunnen ze over het algemeen niet goed praten. Er zijn uitzonderingen van Agapornissen die enkele woordjes kunnen zeggen, maar dit is eerder zeldzaam.

Wat zijn de verschillende soorten Agapornissen?

Er zijn negen verschillende soorten Agapornissen, waarvan er in Nederland slechts drie op grote schaal worden gehouden en gefokt: de Perzikkopagapornis, de Zwartmaskeragapornis en de Fischers Agapornis.

Waar komen Agapornissen oorspronkelijk vandaan?

Agapornissen komen oorspronkelijk uit Afrika, voornamelijk in landen ten zuiden van de Sahara. Ze leven in savannes en open graslanden en vormen vaak grote groepen.

Wat eten Agapornissen?

In het wild bestaat het dieet van Agapornissen voornamelijk uit groenten, vruchten, zaden en zelfs sommige grassoorten. In gevangenschap wordt aangeraden om hen pelletvoer te geven, aangevuld met fruit, groenten en noten.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00