Trainen

Help! Mijn papegaai schreeuwt

Papegaaien zijn nou immers dieren die veel geluid maken. Dat is helemaal niet erg en vaak juist wel gezellig. Veel mensen nemen dan ook een papegaai als lekker aanwezig gezelschap en om mee te ‘kletsen’. Nu kan het echter wel een probleem worden als je papegaai echt begin te schreeuwen. Dit kan verschillende oorzaken hebben en dus ook verschillende oplossingen. Lees het allemaal in dit artikel!

Waarom schreeuwt een papegaai?

Er is niet zomaar één specifieke reden aan te wijzen waarom papegaaien beginnen met schreeuwen. Dit kan namelijk tal van oorzaken hebben. Vaak is schreeuwen een manier van laten merken ergens niet tevreden mee te zijn. Het kan echter ook zijn verveling of angst. Wat de oorzaak is in jouw specifieke situatie zul je dus zelf moeten uitzoeken. Vaak zegt de lichaamstaal van een papegaai al erg veel. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd naar de dierenarts gaan of een andere expert opzoeken.

Welke papegaaien schreeuwen veel?

Bijna alle papegaaien zijn luidruchtige dieren. Toch schreeuwt de ene soort veel meer dan de andere soort. Papegaaien die over het algemeen veel en snel schreeuwen zijn bijvoorbeeld de grijze roodstaart, de amazonepapegaai en ara’s. Dat wil echter niet zeggen dat alle papegaaien van deze soorten veel schreeuwen. Gelukkige, gezonde en goed getrainde papegaaien hebben namelijk vaak geen problemen met geschreeuw.    

Welke papegaai schreeuwt het minst?

Hou je van rust en wil je het jezelf niet te moeilijk maken? Of heb je buren die nogal gevoelig zijn voor geluid? Dan kun je het beste kiezen voor een soort dat meestal niet zoveel schreeuwt. Papegaaien (en parkieten) die over het algemeen het minst schreeuwen en overlast veroorzaken zijn: grasparkieten, lori’s, dwergpapegaaien en valkparkieten.

3 tips voor als je papegaai schreeuwt

Het is natuurlijk erg vervelend als je een papegaai hebt die te veel schreeuwt en lawaai maakt. Toch kan het gebeuren dat je papegaai dit ineens begint te doen. Soms kijken ze gewoon even hoe ver ze kunnen gaan en soms heeft het een meer ingewikkelde oorzaak. Maar wat de oorzaak ook mag zijn, er zijn een paar dingen die vaak werken om schreeuwende papegaaien stil te krijgen. Hieronder hebben we 3 tips en tricks voor je op een rijtje gezet.

Doe een doek over de kooi

Dit is één van de meest gebruikte manieren om papegaaien het schreeuwen af te leren. En dat is niet voor niets. Deze methode werkt namelijk gewoon erg goed. Als je papegaai de volgende keer weer niet stil te krijgen is, gooi dan een groot doek of kleed over zijn kooi. Haal deze er dan pas weer af wanneer je papegaai stil is. Wanneer die weer begint te schreeuwen doe je het doek er gewoon weer overheen. Op deze manier gaat hij/zij het schreeuwen associëren met de straf en zal hij/zij het vaak snel afleren.

Verander de omgeving van je papegaai

Papegaaien zijn erg gevoelige dieren. Het kan daarom zijn dat hij/zij zich simpelweg niet op zijn/haar gemak voelt op de huidige plek. Probeer je papegaai eens op een andere plek of in een andere kamer neer te zetten. Dit kan soms een enorm verschil maken.

Blijf je papegaai uitdagen

Een veel voorkomende oorzaak van gedragsproblemen, waaronder schreeuwen, is vaak verveling of een gebrek aan uitdaging. Papegaaien zijn hele slimme vogels en willen die intelligentie ook graag gebruiken. Ze gaan zich snel vervelen als ze alleen maar in een kooi zitten de hele dag en niets hoeven te doen. Het is daarom belangrijk om je papegaai uit te dagen. Dit kun je doen door met ‘m te trainen en te leren ‘praten’. Als een papegaai niet uitgedaagd wordt, dan gaat ‘ie zich vervelen. En als je papegaai zich verveelt dan gaat ‘ie gedragsproblemen ontwikkelen. Blijf je papegaai uitdagen dus!

Schreeuwen afleren met de papegaaienschool 

Een papegaai is een erg intelligent huisdier en heeft minstens net zo’n intelligent baasje nodig. Jouw pratende vogel is namelijk erg veeleisend. Wil jij je papegaai blijven uitdagen? En zorgen dat ‘ie uiteindelijk het schreeuwen afleert? Dan zul je jezelf ook moeten blijven ontwikkelen. 

En het mooie is: dat kan! Met de online papegaaienschool namelijk. De Papegaaienschool is een complete videocursus met  ruim 47 uur aan videomateriaal. In deze trainingen leer je alles wat er te leren valt over het opvoeden en trainen van jouw papegaai. 

Hoe zorg je ervoor dat je papegaai stop met schreeuwen? Hoe zorg je ervoor dat je papegaai genoeg uitgedaagd wordt? En het allerbelangrijkste, hoe zorg je ervoor dat jouw papegaai gelukkig is? Je leert het allemaal bij de online papegaaienschool. 

Een echte must have voor iedereen die zijn fijnst mogelijke leven wil bieden. Klik op de knop hieronder voor meer informatie over de online papegaaienschool.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - $0.00