Overig

De 10 beste leerzame boeken over papegaaien

Papegaaien zijn enorme intelligente beesten en vereisen minstens zo’n intelligent baasje. Daarom is het van belang dat jij (net als jouw papegaai) altijd blijft leren. Dat leren kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een cursus volgen of naar papegaaien groepen gaan. Je kunt ook heerlijk ouderwets een boek over papegaaien lezen. Bijna alle kennis die er is, staat wel in boeken. Op die manier valt er dus heel erg veel te leren. In dit artikel bespreken we onze top 10 beste leerzame boeken over papegaaien. Kies het interessantste papegaaienboek uit, schaf die aan en begin snel met lezen. Je papegaai zal je dankbaar zijn!

Wat wil je leren over papegaaien?

Papegaaien zijn natuurlijk enorme complexe dieren. Het is dan ook onmogelijk om alle kennis in 1 boek over papegaaien kwijt te kunnen. Er zijn daarom heel veel verschillende boeken over papegaaien die allemaal weer over een ander specifiek onderwerp gaan. Bedenk voor je op zoek gaat naar een leerzaam boek over papegaaien dan ook goed: ‘Wat wil ik eigenlijk leren?’. Wil je specifiek meer leren over de grijze roodstaart? Zoek dan een boek dat daarop aansluit. Of wil je misschien juist meer leren over het trainen van papegaaien? Dan kun je op zoek naar een boek die de diepte ingaat op het gebied van papegaaientrainingen.

De 10 beste informatieve boeken over papegaaien

Er zijn ontelbare boeken over papegaaien geschreven en het kan een behoorlijke opgave zijn om de juiste te vinden. Daarom helpen we je graag een beetje op weg. Hieronder hebben wij onze 10 favoriete informatieve boeken over papegaaien uitgelicht. Staat er een boek tussen die jou aanspreekt? Bestel ‘m snel en begin met lezen!

1. Encyclopedie van kleine papegaaien 

Het eerst boek van dit rijtje is niet voor niets: de encyclopedie van kleine papegaaien. Dit is een klein boekje met een grote hoeveelheid aan kennis over de opvoeding, verzorging en voortplanting van kleine papegaaien. En dat voor een bijzonder klein prijsje. Ben je al behoorlijk ervaren met kleine papegaaien? Dan kun je dit boek misschien beter overslaan. Hoewel er grote hoeveelheden kennis gedeelt worden, beperkt het zich wel vooral tot de basiskennis. Maar wat kun je ook verwachten van een boek van nog geen €8,- en 64 pagina’s.

2. Gedrag en opvoeding van kromsnavels

Wil je jouw kromsnavel gelukkig zien fladderen? Ontdek hoe je jouw gefedereerde vriend kunt opvoeden, begrijpen en verzorgen in dit geweldige boek! Leer alles over hun gedrag, behoeften en zelfs hoe je ze kunt africhten. Geschreven door Jessie Claire van Brederode BVSc, erkend gedragstherapeut voor papegaaien, en met medewerking van diverse andere deskundigen. Een goed opgevoede kromsnavel betekent jarenlang plezier en harmonie in je huis! In vergelijking tot veel andere boeken over papegaaien is dit lekker ‘licht’ en leesbaar. Het heeft 80 pagina’s en alles is duidelijk en to-the-point geschreven.

3. Papegaaien en parkieten 

Dit is ongetwijfeld het meest complete en allesomvattende boek in deze lijst. In dit boek wordt alles behandeld over de kweek, voeding, huisvesting, verzorging, wettelijke regelingen en beschrijvingen van meer dan 400(!) soorten papegaaien. Met dit boek van 864 pagina’s ben je dus ook wel een poosje zoet. Wij zelf gebruiken dit boek nog regelmatig als naslagwerk voor de artikelen op deze website. Een echte aanrader dus!

4. Grijze Roodstaartpapegaaien

Dit boek van Greg Glendell gaat heel specifiek in op het houden van de Grijze Roodstaart papegaai als huisdier. Het staat vol met adviezen, tips & tricks over bijvoorbeeld huisvesting, voeding en training van deze intelligente papegaaien. Een echte must-have voor alle eigenaren van Grijze Roodstaart papegaaien die samen met hun papegaai en lang en gelukkig leven willen leiden!

5. Kookboek voor papegaaien

Dit boek staat vol heerlijke en gezonde recepten voor jouw papegaai. Vind je het belangrijk dat je papegaai vers voedsel krijgt? En vind je het net zo belangrijk dat je papegaai alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt? Dan is dit boek ook voor jou! Dit boek is een fantastische aanvulling op de andere boeken in dit rijtje en simpelweg erg leuk om in je kast te hebben staan. Wil je de maaltijden van je papegaai eens afwisselen en ben je opzoek naar inspiratie? Dan raden we je dit boek zeker aan!

6. Grijze Roodstaart papegaaien – Helmut Pinter

Weer een boek over de grijze roodstaart hoor ik je denken. Dat is in dit geval alleen niet voor niets. Ik kon moeilijk één van deze boeken overslaan aangezien het beide echte goede boeken zijn! Dus, heb jij een grijze roodstaart en/of wil je er graag meer over leren? Dan kun je ze het best gewoon beide bestellen!
Dit boek duikt in de boeiende wereld van grijze roodstaartpapegaaien met het deskundige inzicht van Helmut Pinter. In dit boek worden alledaagse uitdagingen in de omgang met deze prachtige vogels belicht. Je krijgt waardevol advies over de juiste aanschaf, leer je hoe je de gezondheid van de vogel kunt beoordelen, ontdek je de beste huisvestingsmogelijkheden en leer je alles over hun voedingsbehoeften. Kortom, een must-read voor papegaailiefhebbers!

 7. Koken voor kromsnavels

Alweer het tweede kookboek voor papegaaien in dit rijtje. Dit boek is iets goedkoper dan het eerstgenoemde boek maar is in onze beleving ook net iets minder uitgebreid. Er staan veel recepten in maar er zijn er weinig die waar er verschillende groenten en fruitsoorten gecombineerd worden. Wel staan er een heleboel leuke snack recepten in. Dit boek is vooral een leuke aanvulling op je boekenkast. Ook kun je dit boek prima gebruiken naast het eerder genoemde kookboek om zo nog meer variatie te bieden aan jouw kromsnavel.

8. Amazonepapegaaien

Dit papegaaienboek kan niet ontbreken in de boekenkast van eigenaren van een amazonepapegaai. Het kost slechts een tientje maar is onze beleving veel meer waard. Het boek gaat in op alle basisprincipes van het houden van een amazonepapegaai. Wij hebben dit boek zelf ook als inspiratie gebruikt voor ons artikel over de amazonepapegaai!

9. Encyclopedie van grote papegaaien

De titel van dit boek is veelzeggend. Het is een boek over grote papegaaien en hoe je hier op een fijne en verantwoorde manier voor moet zorgen. Zodat het leven voor zowel je papegaai als voor jou zo fijn mogelijk is. Het boekje is te koop voor slechts 8 euro maar de kennis uit het boek is zoveel meer waard. Voor ons in ieder geval echt een no-brainer!

10. Papegaaien van A tot Z

And last but not least: Papegaaien van A tot Z. Dit is één van de meest complete handboeken die er te vinden valt over het houden van papegaaien als huisdier. Alles wat een nieuwe eigenaar of beginnend kweker moet weten staat erin. Van aanschaf tot voeding en van gezondheid tot kweek. Wil jij zoveel mogelijk leren over papegaaien zodat jij en je papegaai het best mogelijke leven hebben samen? Dan kan dit papegaaienboek absoluut niet ontbreken in je boekenkast!

Papegaagaaienboeken Rob van Zon

In dit hoofdstuk wil ik graag de schrijver Rob van Zon in de schijnwerpers zetten. Helaas heb ik zijn boeken van deze lijst moeten verwijderen, maar dat heeft absoluut niets te maken met de kwaliteit ervan. Integendeel, zijn boeken zijn werkelijk fantastisch. De reden voor hun afwezigheid op deze lijst is puur omdat ik ze nergens meer leverbaar kon vinden.

Toch wil ik je de kans niet ontnemen om zijn boeken over papegaaien te ontdekken. In mijn ogen is zijn beste werk “Spoedgevallen en Eerste hulp bij vogels – voor eigenaren en dierenartsen.” Het is een boek dat ik van harte aanbeveel als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp. Dus, als je de mogelijkheid hebt om een exemplaar te bemachtigen, raad ik je ten zeerste aan om dat te doen. Het is absoluut de moeite waard!

Waarom een boek over papegaaien kopen?

Waarom zou je betalen voor een papegaaienboek als je veel van de kennis ook bijvoorbeeld online kan lezen of kan zien in video’s? Terechte vraag natuurlijk. Er zijn echter verschillende argumenten te bedenken waarom het investeren in een boek op veel momenten een beter idee is dan een gratis online artikel lezen of video kijken.

Mensen leren makkelijker van papier

Uit onderzoek is gebleken dat mensen over het algemeen beter leren van papier dan vanaf een beeldscherm. Dit komt doordat je brein vanaf papier onbewust een soort plattegrond maakt van de pagina’s, hoofdstukken en uiteindelijk het boek. Dit zorgt voor een structuur in je brein. En door middel van structuur onthouden we dingen beter.

Een boek gaat vaak dieper op de stof in

Het schrijven van een boek kost vaak jaren aan werk. Hier gaan daarnaast nog vaak jaren aan onderzoek aan vooraf. Iemand weet simpelweg alles over het desbetreffende onderwerp en is een echte expert. Dat is ook één van de redenen dat boeken geld kosten. Er zit zoveel tijd en moeite in. Die tijd en moeite kan iemand er simpelweg niet instoppen als die zijn/haar kennis gratis weggeeft. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Hierdoor gaan boeken over het algemeen veel dieper in op bepaalde stof dan gratis artikelen of video’s online.

Lezen is gezond

En niet te vergeten natuurlijk: lezen is gezond! Dit is in ontelbare onderzoeken al naar voren gekomen. Het lezen van boeken houdt je brein scherp en zorgt voor een relaxed gevoel. Dit zou alleen al genoeg reden moeten zijn om een boek op te pakken in plaats van enkel online artikelen te lezen.

Veelgestelde vragen over de beste boeken over papegaaien

Waarom zou ik een boek over papegaaien lezen in plaats van online informatie te zoeken?

Het lezen van een boek biedt structuur en zorgt ervoor dat je brein informatie beter kan verwerken. Boeken gaan vaak dieper in op de stof en zijn geschreven door experts met jarenlange ervaring.

Wat voor soort informatie kan ik verwachten in boeken over papegaaien?

Boeken over papegaaien bevatten een schat aan informatie, waaronder tips over opvoeding, gedrag, voeding, gezondheid, huisvesting en nog veel meer. Ze bieden een alomvattende kennisbron voor papegaailiefhebbers.

Hoe kan ik het beste een geschikt boek vinden over papegaaien?

Bedenk eerst welke specifieke aspecten van papegaaien je wilt leren. Wil je meer weten over een bepaald soort papegaai, gedrag, voeding, of iets anders? Kies vervolgens een boek dat aansluit bij jouw interessegebied.

Wat zijn enkele aanbevolen boeken voor beginners die meer willen leren over papegaaien?

Voor beginners raden we “Gedrag en opvoeding van kromsnavels” en “Encyclopedie van kleine papegaaien” aan. Deze boeken bieden essentiële informatie in een toegankelijke vorm.

Ik heb een Grijze Roodstaart papegaai. Welk boek is het meest geschikt voor mij?

Als je een Grijze Roodstaart hebt, overweeg dan “Grijze Roodstaartpapegaaien” van Greg Glendell of “Grijze Roodstaart papegaaien – Helmut Pinter”. Deze boeken richten zich specifiek op het houden en verzorgen van deze vogelsoort.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00