Grijze Roodstaart

Alles over de Grijze Roodstaart

De grijze roodstaart is voor veel mensen een bekende papegaai. In Nederland is er geen andere papegaai die meer als huisdier wordt gehouden. En dat is natuurlijk niet voor niets. In dit artikel leer je alles wat je wilt weten over de grijze roodstaart papegaai. Waar komt deze bijzondere vogel vandaan? Hoe kan je de grijze roodstaart herkennen? Wat kost een grijze roodstaart? En waarom is deze papegaai zo populair als huisdier? Benieuwd? Lees dan snel verder!

alles over de grijze roodstaart
Een nieuwsgierige grijze roodstaart

Kenmerken van de grijze roodstaart

De naam van de grijze roodstaart zegt al een hele hoop over deze bijzondere papegaai. De grijze roodstaart is vooral grijs (joh!) van kleur en heeft een korte roodkleurige staart. Deze papegaai wordt meestal tussen de 35 tot 40 cm lang, met een gewicht van ongeveer 400 gram. De grijze roodstaart kan tot wel 50 jaar oud worden in gevangenschap maar zal in het wild meestal niet ouder worden dan 25.

Geluid van de grijze roodstaart

Het is natuurlijk moeilijk om het geluid van een grijze roodstaart duidelijk te maken doormiddel van tekst. Daarom heb ik hieronder een video toegevoegd waarin je het geluid van deze papegaai zelf kan horen:

Waar leeft de grijze roodstaart ? 

De grijze roodstaart komt in het wild enkel nog voor in een klein deel van west Afrika (zie figuur hieronder). De landen waar de grijze roodstaart papegaai nog voorkomt in het wild zijn bijvoorbeeld Sierra Leone, Ivoorkust en Ghana. De grijze roodstaart is een echte boom vogel. Hij is graag erg hoog in de lucht en kan rondvliegen op wel 2200 meter hoogte. De perfecte leefomgeving van de grijze roodstaart is op de grens van het oerwoud met het open land.

Wat eet de grijze roodstaart?

Het is voor een grijze roodstaart belangrijk een goed en gevarieerd eetpatroon aan te houden, omdat anders ziektes vrij snel om de hoek kunnen komen. In het wild eet een grijze roodstaart een mix van groente, vruchten en noten. In gevangenschap wordt aangeraden dit aan te houden maar dan aan te vullen met pellets. Vooral groente en vruchten zijn belangrijk. Die kun je dan weer aanvullen met nootjes als beloning voor na bij het trainen. Bij veel dierenwinkels hebben ze ook speciaal voer voor grijze roodstaart papegaaien.

Gedrag en voortplanting van de grijze roodstaart

De grijze roodstaart staat er om bekend een erg sociale vogel te zijn. In het wild zijn ze echter wel erg schuw en zullen ze niet zomaar bij mensen in de buurt komen. De grijze roodstaart leeft in groepen van ongeveer 20 tot 30 papegaaien. Op deze manier zijn ze veiliger en is het makkelijker zoeken naar voedsel. Deze vogels kunnen communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal en een boel verschillende geluiden die ze allemaal kennen. 

De grijze roodstaart is een monogame papegaai en kiest meestal een partner voor het leven. Het broedseizoen van de grijze roodstaart is meestal 2x per jaar en gaat vaak samen met het droogteseizoen van het gebied waarin ze leven. De pop legt per keer tussen de 3 en 5 eieren. Na ongeveer 30 dagen komen deze eieren uit en na 12 week zijn de kuikens oud genoeg om uit te vliegen.

De grijze roodstaart als huisdier

De grijze roodstaart is een enorme slimme papegaai. Dat is ook één van de redenen waarom deze vogel zoveel als huisdier wordt gehouden. Wetenschappers vergelijken de intelligentie van deze vogel vaak met de intelligentie van een kind van tussen de 3 en 5 jaar oud. Best bijzonder dus! Door deze intelligentie kunnen ze een hoop leren, bijvoorbeeld leren praten. Althans, het imiteren van woorden eigenlijk. Door zijn intelligentie kan een grijze roodstaart soms wel tot 750(!) woorden leren.

Wat kost een grijze roodstaart?

Leuk hoor, zo’n pratende papegaai. Maar wat kost dat eigenlijk? Over het algemeen staan papegaaien erom bekend hele dure huisdieren te zijn. Maar is dat wel terecht? De aanschafkosten van een roodstaart papegaai liggen meestal ergens tussen de €400,- en €750,- euro. Hou er wel rekening mee dat het altijd wordt aangeraden om er minimaal 2 te kopen, omdat ze anders eenzaam worden. Daarnaast komen er natuurlijk nog een heleboel kosten overheen voor bijvoorbeeld een kooi, speelgoed, voer én verzekeringen. In ons artikel over de kosten van een grijze roodstaart vind je meer informatie over wat het hebben van een grijze roodstaart je precies gaat kosten.

Een grijze roodstaart opvoeden

Grijze roodstaart papegaaien zijn dus enorme slimme beesten en kunnen een hele hoop leren. Maar door die intelligentie kunnen ze zich ook behoorlijk snel gaan vervelen en een verveelde grijze roodstaart krijgt vaak gedragsproblemen. En dat wil je natuurlijk voorkomen! 

Het is daarom enorm belangrijk dat je papegaai altijd uitgedaagd blijft worden. Maar hoe doe je dit? En hoe zorg je dat je papegaai niet verveeld wordt, gedragsproblemen gaat krijgen én uiteindelijk ongelukkig wordt? 

Daarvoor zijn gelukkig hele goede trainingen gemaakt! In de videocursus ‘Grijs Gebied’ wordt je alles geleerd wat je moet weten om te zorgen dat jouw grijze roodstaart een gelukkig leven leidt. Het is een eenmalige investering, maar wel de enige die je ooit hoeft te doen. Klik snel op de knop hieronder voor meer informatie over ‘Grijs Gebied’!

Veelgestelde vragen over de grijze roodstaart

Wat zijn de kenmerken van een grijze roodstaart?

De grijze roodstaart staat bekend om zijn grijze verenkleed met een korte, roodkleurige staart. Ze worden gemiddeld tussen de 35 en 40 cm lang en wegen ongeveer 400 gram. In gevangenschap kunnen ze wel 50 jaar oud worden.

Waar komt de grijze roodstaart vandaan?

De grijze roodstaart komt oorspronkelijk uit West-Afrika, voornamelijk in landen zoals Sierra Leone, Ivoorkust en Ghana. Ze leven in boomrijke gebieden nabij oerwouden en open land.

Wat is het dieet van een grijze roodstaart?

In het wild eten grijze roodstaarten een mix van groenten, vruchten, noten en zelfs sommige grassoorten. In gevangenschap wordt aangeraden om dit dieet aan te vullen met pellets, groenten, vruchten en noten.

Hoe gedragen grijze roodstaarten zich?

Grijze roodstaarten zijn sociale vogels die in het wild in groepen van ongeveer 20 tot 30 leven. Ze communiceren met elkaar via lichaamstaal en diverse geluiden. Deze papegaaien zijn monogaam en paren meestal voor het leven.

Wat kost een grijze roodstaart als huisdier?

De aanschafkosten van een grijze roodstaart liggen meestal tussen de €400,- en €750,-. Het wordt echter sterk aanbevolen om er minstens twee te hebben vanwege hun sociale aard. Bijkomende kosten omvatten onder andere een kooi, speelgoed, voer en verzekeringen.

Hoe kan ik een grijze roodstaart het beste opvoeden?

Grijze roodstaarten zijn zeer intelligente vogels en hebben veel mentale stimulatie nodig om verveling en gedragsproblemen te voorkomen. Er zijn trainingen beschikbaar, zoals de videocursus ‘Grijs Gebied’, die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je grijze roodstaart een gelukkig en gezond leven leidt.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00