Papegaaien zijn slimme beesten en kunnen een hoop leren. Maar om ze al die dingen te leren moeten ze natuurlijk wel eerst tam zijn. Bij de ene papegaai gaat dit makkelijker dan de andere. En vooral bij jonge papegaaien gaat dit gemakkelijker dan bij oudere papegaaien. Dit betekent echter niet dat je volwassen papegaaien niet meer tam kan maken. Wil jij je nieuwe (jonge of oude) grijze roodstaart tam maken? Lees dan snel verder!
Een jonge grijze roodstaart tam maken
Grijze roodstaart papegaaien staan er om bekend vrij makkelijk tam te worden. En voor papegaaien geldt net als voor eigenlijk alle andere dieren (en mensen): hoe jonger ze dingen leren, hoe makkelijker het gaat. Heb je dus net een jonge grijze roodstaart in huis? Begin gelijk!
De eerste paar weken na de geboorte is dit natuurlijk nog niet mogelijk en moet het kuiken bij zijn moeder blijven. Tussen de 7 en 10 week oud is de grijze roodstaart het makkelijkst tam te maken. Om je papegaai tam te maken moet je ‘m simpelweg uit uit je hand leren eten. Op deze manier raakt hij snel gewend aan mensen(handen) en zal hij van het begin af aan tam zijn.
Een volwassen grijze roodstaart tam maken in 3 stappen
Met een volwassen grijze roodstaart gaat dit echter vaak niet zo gemakkelijk. Ze hebben al hun eigen maniertjes en kunnen nogal angstig reageren. Het is dan ook belangrijk wat meer geduld te hebben met een oudere grijze roodstaart. Het is namelijk wel degelijk mogelijk om je volwassen papegaai tam te maken. Hieronder geven we je 3 tips die je zullen helpen bij het tam maken van je volwassen grijze roodstaart.
1. Laat je papegaai wennen
Papegaaien zijn gevoelige dieren en een verhuizing kan daarom lastig voor ze zijn. Laat ze dan ook eerst even in alle rust wennen aan hun nieuwe omgeving voordat je van alles met ze gaat doen. Een dag of 3 a 4 is voldoende. Hierna kun je langzaam maar zeker beginnen met het tam maken van je nieuwe grijze roodstaart.
2. Voer van buiten de kooi
Na een aantal dagen is je papegaai waarschijnlijk wel enigszins gewend aan z’n nieuwe huisje. Nu is het zaak om je nieuwe vriend tam te maken. Je kunt hiermee beginnen door je papegaai vanuit je hand te voeren, maar met je hand buiten de kooi. Op deze manier kan je papegaai wennen aan een mensenhand en het eten hieruit, maar kom je nog niet in z’n huisje.
3. Voer vanuit de kooi
Als stap 2 na een poosje goed gaat, en je nieuwe grijze roodstaart is comfortabel met het eten uit je hand van buiten de kooi, dan kun je langzaam maar zeker je hand voorzichtig in de kooi doen. Wel met eten natuurlijk! Let goed op de manier waarop je papegaai reageert, want als hij/zij bang of boos is, is er een kans dat ‘ie bijvoorbeeld gaat bijten. Blijf ook eerst met je hand vlakbij het deurtje en schuif op naarmate je papegaai comfortabel wordt met je hand in de kooi.
Extra tips voor een tamme grijze roodstaart
Het is begrijpelijk als het niet in één keer lukt om je papegaai tam te maken. Het is meestal een proces wat een poosje duurt en waarvoor soms behoorlijk wat geduld en kennis nodig is. Daarom hebben we nog een aantal extra tips voor je verzamelt om je op weg te helpen. In onderstaande video wordt een hoop vertelt over het tam maken van vogels en daarna hebben we ook nog 3 eigen tips voor je.
Beloon je papegaai als die luistert
Papegaaien zijn (net als kinderen) gek op beloningen. Door middel van de juiste beloningen op de juiste momenten zul je zien dat je grijze roodstaart een stuk sneller iets zal oppakken. Ook als je papegaai al een paar jaar oud is. Nootjes of vruchten zijn goede traktaties maar in sommige gevallen is even knuffelen of spelen ook genoeg. Let wel op dat je niet te gul wordt met beloningen. Papegaaien zijn namelijk erg slim en als ze doorhebben dat je te gul bent, dan doen ze niks meer zonder beloning.
Straf je grijze roodstaart nooit
We hebben het in eerdere artikelen wel eens benoemd: papegaaien moet je NOOIT straffen. Ze zijn hier simpelweg ongevoelig voor. sterker nog, ze kunnen straffen zelfs gaan zien als beloning. Papegaaien willen namelijk gewoon heel graag aandacht en straffen zijn vaak een vorm van aandacht. Door op deze manier het negatieve gedrag van je papegaai te ‘belonen’ is de kans groot dat hij/zij gedragsproblemen ontwikkelt. Het beste dat je kunt doen wanneer je papegaai niet wilt luisteren is hem of haar volledig negeren. Dit is voor een grijze roodstaart de ergste straf.
Begrijp de lichaamstaal van je grijze roodstaart
Wil je graag beste vrienden worden met je nieuwe vogel? Dan is het super belangrijk om de lichaamstaal van je grijze roodstaart te leren begrijpen. Door middel van lichaamstaal laten papegaaien je namelijk een heleboel weten. Wanneer je dit als baasje niet goed begrijpt, is de kans groot dat je er nooit in zult slagen om die fantastische vriendschap met je grijze roodstaart te creëren.
‘Grijsgebied’ helpt je grijze roodstaart tam maken!
Wil het met deze tips nog niet helemaal lukken om je papegaai tam te maken? Of wil je gewoon nog meer leren over je grijze roodstaart? Dan is ‘Grijsgebied’ de oplossing voor jou!
‘Grijsgebied’ is dé cursus over Grijze roodstaarten die je letterlijk alles leert wat je moet weten. Van a tot z gaan ze overal bij langs. Van gezondheid, tot voeding, tot training. Ook veel van onze kennis over de Grijze Roodstaart hebben we uit deze cursus!
Zelf hebben we de Online Only variant. Zodat we alles lekker op onze eigen tijd en plek kunnen doen. Echt een absolute aanrader!
De complete Online Only variant kost slecht eenmalig 279,-. Hiervoor krijg je levenslang toegang én support. Met al die kennis verzeker je jezelf ervan dat je beste vrienden wordt met je grijze roodstaart en samen het beste leven mogelijk hebt. Een absoluut koopje dus!
Meer weten over ‘Grijsgebied’? Klik op de knop hieronder voor meer info!