Trainen

Help! Mijn papegaai bijt

Waarschijnlijk heb je een super lieve papegaai maar wil die, heel af en toe, zomaar bijten. Enorm vervelend en soms erg pijnlijk. In sommige gevallen bijt een papegaai alleen mensen die hij/zij nog niet kent, vaak uit angst. En soms bijt een papegaai totaal willekeurige mensen (dus ook jou als baasje) op totaal willekeurige momenten. Gelukkig zijn er manier om het bijten af te leren. In dit artikel zullen we je daar meer over vertellen! In onderstaande video krijg je alvast een goede introductie op dit onderwerp.

Waarom bijt een papegaai?

Er zijn verschillende redenen waarom een papegaai bijt. Hieronder zullen we verschillende redenen waarom papegaaien bijten kort beschrijven. Het is dan aan jou om uit te vinden welke reden van toepassing is op jouw papegaai. Afhankelijk van de reden zijn er verschillende manieren om het bijten af te leren.

Papegaai bijt uit angst

Papegaaien zijn nu eenmaal dieren en ze bijten als ze zich bedreigd voelen. De snavel van een papegaai is eigenlijk hun enige échte wapen en dus zit het in de aard van het beestje om die dan ook te gebruiken. De oplossing hiervoor klinkt dan ook heel simpel: zorg dat je papegaai niet bang is en zich altijd op z’n gemak voelt. In praktijk kan dit tegenvallen natuurlijk.

Een papegaai bijt uit enthousiasme

Papegaaien zijn bijzonder enthousiaste dieren. Soms kunnen ze zelfs wat doorslaan in dat enthousiasme. Bijvoorbeeld tijdens het spelen. Als dat gebeurt wil een papegaai nog wel eens gaan bijten. Belangrijk dus dat je dit voelt aankomen en het niet zover laat komen.

Een papegaai bijt om aandacht

Het kan zijn dat je papegaai puur bijt om aandacht te krijgen. Papegaaien houden nu eenmaal van aandacht. En negatieve aandacht is ook aandacht natuurlijk. Geef je die aandacht dan ook echt? Dan is de kans groot dat je papegaai gedragsproblemen gaat ontwikkelen. Bijten is trouwens niet het enige dat papegaaien willen doen voor aandacht. Ook bijvoorbeeld schreeuwen komt erg veel voor.

Je papegaai ziet jou als partner

Ja, dit gebeurt echt. Als je een te hechte band met je papegaai opbouwt, kan het zijn dat hij/zij je gaat zien als partner. En als er dan andere mensen in jouw buurt komen rond het broedseizoen, ziet hij/zij die mensen als bedreiging. Hij zal jou dan gaan bijten om je te vertellen dat je bij die andere mensen weg moet gaan. Om dit te voorkomen zul je voor een gezonde relatie met je papegaai moeten zorgen. Niet te hecht, maar wel beste vrienden.

Hoe hard bijt een papegaai?

Je weet waarschijnlijk al dat papegaaien vrij hard kunnen bijten. Maar hoe hard bijt een papegaai nou echt? Het is onmogelijk om hier een concreet antwoord op te geven, omdat er zoveel verschillende soorten papegaaien zijn die niet allemaal een even sterke snavel hebben. Ara’s staan er bijvoorbeeld écht bekend om hun sterke snavel. De Hyacintara kan er zelfs kokosnoten mee kraken! Maar ook de (iets kleinere) grijze roodstaart kan met gemak een mensenvinger breken. Oppassen dus!

3 tips om het bijten af te leren

Nu je de reden hebt achterhaald waarom je papegaai bijt, is het tijd om dat bijten af te leren. Er zijn dus verschillende manieren om je papegaai het bijten af te leren maar er zijn ook een aantal tips die je altijd kunt toepassen. We zullen hieronder 3 van deze tips geven. Pas ze toe en je zult hoogstwaarschijnlijk snel het verschil zien!

1. Straf geven werkt niet bij bijtende papegaaien

Straf wordt door papegaaien in veel gevallen gewoon gezien als aandacht. En laat dat nou vaak precies zijn waar ze naar zoeken. Straf geven werkt vrijwel nooit bij vogels en dus ook niet bij papegaaien. Negeren werkt vele malen beter. Als je papegaai toch af en toe (zacht) bijt. Probeer dit volledig te negeren.

2. Focus je op een goede band met je papegaai

Dit klinkt zo simpel en voor de hand liggend, maar toch is dit wel waar vaak het probleem in zit. Mensen proberen een snelle oplossing te vinden voor kleine probleempjes maar vergeten het allerbelangrijkste: een goede band. Als je papegaai zich op z’n gemak voelt en je vertrouwt is de kans op gedragsproblemen veel kleiner. Ook zal het veel gemakkelijker zijn om er vanaf te komen.

3. Doe een papegaaiencursus 

Veel papegaaien eigenaren onderschatten de noodzaak van een papegaaiencursus. Soms lijkt het bij papegaaien wel iets dat alleen mensen zonder verstand van papegaaien doen, terwijl het bij honden bijvoorbeeld de normaalste zaak van de wereld is om naar puppycursus te gaan. Een papegaai is een slim en veeleisend dier en door middel van een cursus leren jij en je papegaai alles wat je moet weten voor een lang en gelukkig leven samen. Een leven zonder gebijt dus.

Bijten afleren met behulp van de papegaaienschool

Heb je alles al geprobeerd maar kom je maar niet van het bijten af? Geen paniek! Sommige papegaaien zijn nu eenmaal koppiger dan anderen. Dat betekent echter niet dat ze het bijten niet kunnen afleren. Dat betekent gewoon dat het iets moeilijker is dan gemiddeld. 

In die gevallen is het extra belangrijk dat jij alles weet over je papegaai én over papegaaien training. En speciaal voor die situaties heeft Birdbox de online papegaaienschool ontwikkelt. 

Birdbox is een bedrijf dat al jaren lang mensen ervaring heeft met alle soorten papegaaien. Ze hebben al honderden mensen succesvol geholpen met het opvoeden en trainen van hun papegaaien. Ook jou kunnen ze ongetwijfeld helpen! 

De online papegaaienschool is een videocursus met ruim 47(!) uur aan videomateriaal die jou alles leert wat je weten moet. En dat allemaal voor slechts het eenmalige bedrag van 137 euro.

Als we er vanuit gaan dat je papegaai 50 jaar bij je blijft, is dat nog geen 3 euro voor elk plezierig jaar met je gevleugelde vriend. Een absoluut koopje dus!

Klik snel op de knop hieronder voor meer informatie over de online papegaaienschool!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00