Overig

Alles over de blauwe papegaai

Deze mooie vogels kom je in het wild eigenlijk alleen nog tegen in Zuid-Amerika en dan met name in het Amazoneregenwoud. Helaas worden de populaties blauwe papegaaien steeds kleiner. Dit komt ondere andere door ontbossing en de jacht op deze mooie dieren. De kans is dus helaas niet zo groot dat je nog een blauwe papegaai in het wild tegen gaat komen.

Waarom zijn papegaaien blauw?

Blauw staat, in tegenstelling tot groen, nou niet echt bekend als een goede schutkleur. Daarom is het ook niet erg logisch dat papegaaien (prooidieren) blauw van kleur zijn. Toch is er een goede reden voor deze opvallende kleur bij sommige papegaaiensoorten. Papegaaien zijn namelijk, net als mensen, erg visueel ingesteld. Een mooi uiterlijk en dus mooie kleur, helpt goed bij het vinden van een partner. Hoe mooier de kleur en feller, hoe beter  de papegaai vaak in de markt ligt.

Verschillende soorten van de blauwe papegaai

Blauw is over het algemeen niet een kleur die heel veel voorkomt in de natuur. Er zijn dan ook niet zoveel blauwe papegaaien als papegaaien in veel andere kleuren. Juist daarom zijn de blauwe papegaaien erg populair. Hieronder lees je meer over de soorten papegaaien die er nog leven in het wild.

De hyacintara

De hyacintara is een grote papegaai met een diepblauwe kleur. Deze blauwe papegaai kan tot wel een meter groot worden en anderhalve kilo wegen. Naast zijn grootte en mooi kleur kun je de hyacintara herkennen aan een gele ringen om zijn ogen en snavel. hyacintara’s zijn slimme beesten en kunnen bijvoorbeeld ook leren praten, al zijn ze hier geen sterren in.

Mede door zijn bijzondere kleur is de hyacintara erg populair onder jagers. Dit is dan ook één van de redenen dat deze vogel ernstig wordt bedreigd. In 2003 waren er nog zo’n 4300 en sindsdien is dat aantal alleen nog maar afgenomen. Hoeveel van deze blauwe papegaaien er precies nog in het wild leven is onbekend. De hyacintara komt in het wild alleen nog voor in een gedeelte van de Amazone. Doordat er niet meer veel van deze vogels over zijn, is het verspreidingsgebied nog maar erg klein.

De prachtige blauwe hyacintara
De blauwe Hyacintara

De Blauwgele ara

De blauwgele ara is een van de bekendste soorten papegaaien en te herkennen aan zijn felle kleuren. De naam van de papegaai zegt eigenlijk genoeg. De blauwgele ara is namelijk, jawel, blauw met geel. De rug en de bovenkant van de vleugels zijn blauw, terwijl de buik en onderkant van de vleugels geel is. 

Deze blauwe papegaai leeft in het wild, net als de hyacintara, alleen nog maar in Zuid-Amerika. De blauwgele ara wordt meestal tussen 80 en 90 cm groot en kan tot 1,3 kilo wegen. Deze papegaai staat er vooral om bekend dat hij erg oud kan worden. In gevangenschap zelfs wel tot 80 jaar.
Wil je meer weten over ara’s? Lees dan hier ons artikel over de verschillende soorten ara’s!

Blauwgele ara in Portugal
Foto door Ron de Wit

Bekende uitgestorven blauwe papegaai

Ken je de film Rio? In die film heeft een blauwe papegaai namelijk de hoofdrol. In deze film probeert een Spix’ ara zijn soort te redden. Dit kwam best dicht bij de werkelijk aangezien de Spix ara op uitsterven stond. Deze mooie blauwe papegaai is 4 jaar geleden dan ook helemaal uitgestorven in het wild. De grootste reden hiervoor is de ontbossing van het Amazonegebied waardoor de Spix ara langzaam maar zeker zijn leefgebied is kwijtgeraakt. In gevangenschap is deze papegaai trouwens nog niet uitgestorven, dus dat biedt hoop. Er zouden in gevangenschap namelijk nog tussen 60 en 80 in leven zijn.

de uitgestorven blauwe spix ara
De uitgestorven Spix’ ara

Veelgestelde vragen over de blauwe papegaai

Waarom zijn papegaaien blauw van kleur?

Papegaaien hebben vaak opvallende kleuren omdat ze visueel ingesteld zijn en een aantrekkelijk uiterlijk helpt bij het vinden van een partner. Blauw is een veelvoorkomende kleur bij sommige papegaaiensoorten vanwege deze aantrekkingskracht.

Hoeveel soorten blauwe papegaaien zijn er?

Er zijn verschillende soorten blauwe papegaaien, maar twee bekende voorbeelden zijn de hyacintara, met zijn diepblauwe kleur, en de blauwgele ara, herkenbaar aan de blauwe rug en gele buik.

Wat is de situatie van de hyacintara in het wild?

De hyacintara is een grote blauwe papegaai die ernstig wordt bedreigd door jacht en ontbossing. Het aantal hyacintara’s in het wild is sterk afgenomen, en hun leefgebied in de Amazone is kleiner geworden.

Wat gebeurde er met de Spix’ ara?

De Spix’ ara, de blauwe papegaai uit de film “Rio,” is uitgestorven in het wild vanwege ontbossing in het Amazonegebied. Er zijn echter nog enkele in gevangenschap over, wat hoop biedt voor het behoud van de soort.

1 gedachte over “Alles over de blauwe papegaai”

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00