parkieten

Alles over de Kakariki

De Kakariki, een kleine en kleurrijke papegaaiensoort afkomstig uit Nieuw-Zeeland, staat bekend om zijn levendige karakter en opvallende verschijning. Met zijn groene verenkleed en speelse gedrag is deze vogel een intrigerende toevoeging aan de wereld van gevleugelde metgezellen. Dus, wil je graag meer weten over deze prachtige parkiet? Lees dan snel verder!

Eerst de review bekijken!

Kenmerken van de Kakariki

De Kakariki is een kleine papegaaiachtige die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt. Deze vogel staat bekend om zijn levendige kleuren en speelse karakter. Het is een middelgrote vogel met een lengte van ongeveer 25 centimeter. De Kakariki heeft een groen verenkleed, maar er zijn ook variaties met geel, rood en blauw. Het opvallende aan deze vogel is zijn snavel, die relatief groot en krachtig is. Verder heeft de Kakariki een korte staart en sterke poten waarmee hij zich goed kan vasthouden aan takken. De levensverwachting van een Kakariki ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Typische groene Kakariki
Typische groene Kakariki

Feitjes over de Kakariki

KenmerkKakariki
Nederlandse naamKakariki
Engelse naamNew Zealand Parakeet
Latijnse naamCyanoramphus spp.
Kleur verenVariabel, afhankelijk van de soort, kan groen, rood, geel of een combinatie zijn
GrootteMeestal tussen 27 en 30 cm
Snel tamSoms, afhankelijk van de individuele vogel
Geschikt voor kooi of volièreGeschikt voor zowel kooi als volière
Gangbare prijs€150 – €300 of meer, afhankelijk van de soort en kleurmutaties

Eerst de review bekijken!

Geluid van de Kakariki

De Kakariki staat bekend om zijn levendige en vrolijke karakter, en dit komt ook tot uiting in zijn geluiden. Deze vogel heeft een breed scala aan geluiden, variërend van zachte piepjes en fluitjes tot luide schreeuwen. Ze kunnen ook verschillende geluiden imiteren, zoals deurbellen of telefoons. Het geluid van de Kakariki kan soms luid en schel zijn, vooral wanneer ze opgewonden of gestrest zijn. Het is belangrijk om te weten dat de Kakariki een sociale vogel is en graag communiceert met zijn eigenaar en soortgenoten. Dus als je op zoek bent naar een vogel die je huis vult met vrolijke geluiden, dan is de Kakariki zeker een goede keuze!

De gele Kakariki

Naast de ‘normale’ groene Kakariki, bestaat er ook nog een gele en iets minder bekende variant. De gele Kakariki is, zoals de naam al zegt, te herkennen aan de gele kleur. Benieuwd hoe deze parkiet er verder uitziet? Bekijk de foto hieronder!

De gele Kakariki
De gele Kakariki

Waar leeft deze vogel?

De Kakariki leeft oorspronkelijk in Nieuw-Zeeland, waar hij voornamelijk te vinden is in bossen, graslanden en berggebieden. Deze vogels zijn zeer aanpasbaar en kunnen zich ook aanpassen aan verschillende habitats, zoals parken en tuinen. Ze zijn echter het meest comfortabel in gebieden met veel bomen en struiken, waar ze kunnen foerageren en nestelen. In Nieuw-Zeeland zijn ze te vinden op zowel het Noordereiland als het Zuidereiland. De Kakariki is een sociale vogel en leeft vaak in groepen, dus het is niet ongebruikelijk om meerdere Kakariki’s bij elkaar te zien. Ze zijn actieve vogels en spenderen veel tijd aan het verkennen van hun omgeving en het zoeken naar voedsel.

Eerst de review bekijken!

Wat eet de Kakariki

De Kakariki is een omnivoor, wat betekent dat hij zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. In het wild voedt de Kakariki zich voornamelijk met zaden, vruchten, bloemen, nectar, insecten en larven.

Als huisdier kun je de Kakariki een gevarieerd dieet geven, bestaande uit pellets, zaden, groenten, fruit en af en toe wat dierlijk eiwit, zoals meelwormen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het voedsel vers en van goede kwaliteit is. Kijk hieronder voor de beste voeding voor een kakariki in gevangenschap

Geef de Kakariki dagelijks vers water en zorg ervoor dat zijn voerbakje altijd gevuld is. Het is ook een goed idee om wat takken of speelgoed in de kooi te plaatsen waar de Kakariki op kan knabbelen, dit helpt bij het slijten van zijn snavel. Vergeet niet dat de Kakariki een actieve vogel is, dus hij heeft veel beweging nodig om gezond te blijven.

Gedrag van de Kakariki

De Kakariki is een actieve en speelse vogel. Ze zijn nieuwsgierig van aard en houden ervan om hun omgeving te verkennen. Ze zijn vaak te vinden klimmend en klauterend in hun kooi of volière, en ze genieten ook van vliegen. Het is belangrijk om de Kakariki voldoende ruimte te geven om te bewegen en te spelen. Ze zijn intelligent en kunnen worden getraind om trucjes te leren en commando’s op te volgen.

De Kakariki is over het algemeen vriendelijk en benaderbaar, maar ze kunnen soms ook territoriaal zijn, vooral tijdens het broedseizoen. Het is belangrijk om te weten dat ze een sterke snavel hebben en ze kunnen bijten als ze zich bedreigd voelen. Het is daarom belangrijk om ze op een rustige en respectvolle manier te benaderen en te hanteren.

De Kakariki is een actieve vogel en heeft veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Zorg voor voldoende speelgoed en klimmogelijkheden in de kooi, en laat de Kakariki regelmatig buiten de kooi vliegen om zijn vleugels te strekken. Ze zijn ook gek op foerageren, dus verstrek voedsel op verschillende plekken in de kooi om ze bezig te houden.

Review: Kromsnavel Geheimen!

De Kakariki als huisdier

Als je op zoek bent naar een levendige en speelse vogel als huisdier, dan is de Kakariki zeker een goede keuze. Deze kleine papegaaiensoort staat bekend om zijn mooie kleuren en speelse karakter. De Kakariki is nieuwsgierig van aard en houdt ervan om zijn omgeving te verkennen. Ze zijn actief en genieten van klimmen, klauteren en vliegen. Het is belangrijk om de Kakariki voldoende ruimte te geven om te bewegen en te spelen.

Als huisdier kan de Kakariki goed overweg met andere Kakariki’s, maar het is ook mogelijk om ze als enige vogel te houden. In dat geval is het belangrijk om voldoende tijd en aandacht aan de vogel te besteden. De Kakariki is over het algemeen vriendelijk en benaderbaar, maar kan soms territoriaal zijn, vooral tijdens het broedseizoen. Het is belangrijk om ze op een rustige en respectvolle manier te benaderen en te hanteren.

Review: Kromsnavel Geheimen!

De beste kooi voor een Kakariki

Aangezien een kakariki de grootte heeft van een parkiet, is de beste parkietenkooi ook goed geschikt voor een kakariki. Aangezien deze vogeltjes over het algemeen erg levendig en energiek zijn hebben ze genoeg ruimte nodig. Zorg er dus voor dat je kooi in ieder geval groot genoeg is.

Om je een klein handje te helpen hebben we hieronder onze twee favoriete kooien voor een Kakariki op een rijtje gezet.

Alleen of samen?

De Kakariki is een sociale vogel en kan goed overweg met andere Kakariki’s. Het is echter ook mogelijk om ze als enige vogel te houden. In dat geval is het belangrijk om voldoende tijd en aandacht aan de vogel te besteden. De Kakariki is over het algemeen vriendelijk en benaderbaar, maar kan soms territoriaal zijn, vooral tijdens het broedseizoen.

Het is belangrijk om ze op een rustige en respectvolle manier te benaderen en te hanteren. Als je ervoor kiest om meerdere Kakariki’s te houden, zorg dan voor voldoende ruimte en speelmogelijkheden, zodat ze hun energie kwijt kunnen en niet te territoriaal worden.

Het is ook belangrijk om te bedenken dat elke vogel zijn eigen persoonlijkheid heeft en het kan voorkomen dat niet alle Kakariki’s even goed met elkaar overweg kunnen. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van een groep Kakariki’s.

Review: Kromsnavel Geheimen!

Kakariki kweken/fokken

Het kweken of fokken van Kakariki’s kan een leuke en interessante ervaring zijn voor vogelliefhebbers. Het is echter belangrijk om te weten dat het kweken van vogels verantwoordelijkheid en kennis vereist. Hier zijn enkele belangrijke dingen om bij stil te staan als je geïnteresseerd bent in het kweken van Kakariki’s:

1. Geslachtsbepaling: Om Kakariki’s te kunnen kweken, moet je in staat zijn om het geslacht van de vogels te bepalen. Bij Kakariki’s kan dit soms lastig zijn, omdat de uiterlijke kenmerken tussen mannetjes en vrouwtjes niet altijd duidelijk zijn. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren vogelkweker of dierenarts om je te helpen bij het bepalen van het geslacht van je Kakariki’s.

2. Geschikte omgeving: Zorg ervoor dat je de Kakariki’s een geschikte omgeving biedt om te broeden en hun jongen groot te brengen. Dit kan een aparte kooi of volière zijn met nestkasten en voldoende privacy. Zorg ervoor dat de omgeving schoon, veilig en comfortabel is voor de vogels.

3. Voeding en verzorging: Tijdens het broedseizoen is het belangrijk om de Kakariki’s een uitgebalanceerd dieet te geven dat rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat ze voldoende vers water, voedsel en supplementen krijgen om hun gezondheid en vruchtbaarheid te bevorderen. Daarnaast is het belangrijk om de Kakariki’s regelmatig te controleren op tekenen van ziekte of stress en indien nodig medische hulp in te schakelen.

4. Broedgedrag: Kakariki’s zijn over het algemeen goede ouders en zullen voor hun jongen zorgen. Het vrouwtje legt meestal 4 tot 6 eieren, die ze gedurende ongeveer 21 dagen bebroedt. Na het uitkomen van de eieren, zullen zowel het mannetje als het vrouwtje helpen bij het voeden en verzorgen van de jongen. Het is belangrijk om de Kakariki’s voldoende rust en privacy te geven tijdens het broedproces.

baby Kakariki
baby Kakariki

5. Socialisatie en verkoop: Als de jongen oud genoeg zijn om zelfstandig te eten en te verzorgen, kunnen ze gesocialiseerd worden en klaargemaakt worden voor verkoop. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de jonge Kakariki’s gezond en goed gesocialiseerd zijn voordat je ze verkoopt aan nieuwe eigenaren.

Het kweken van Kakariki’s kan een lonende ervaring zijn, maar het vereist wel toewijding en kennis. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint en raadpleeg altijd een ervaren vogelkweker of dierenarts als je vragen hebt.

Review: Kromsnavel Geheimen!

Prijs van deze vogel

De prijs van een Kakariki kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen ligt de prijs van een Kakariki tussen de €100 en €300, afhankelijk van de kleurvariëteit, leeftijd en tamheid van de vogel.

Het is belangrijk om te weten dat de aanschafprijs van de vogel niet het enige kostenaspect is. Je moet ook rekening houden met de kosten voor een geschikte kooi, voeding, speelgoed en dierenartsbezoeken.

Het is ook belangrijk om te investeren in een goede socialisatie en training van de Kakariki, zodat hij zich goed kan aanpassen aan zijn nieuwe omgeving en goed kan opschieten met zijn eigenaar.

Review: Kromsnavel Geheimen!

De Kakariki tam maken

Nu heb je eindelijk een Kakariki aangeschaft en sta je voor de volgende uitdaging: tam maken. Het is nu zaak om veel te leren over je vogel en vooral ook aan je vogeltje.

Kakariki’s zijn over het algemeen goed tam te maken. En eenmaal tam heb je er een fantastisch gezinslid bij. Om je te helpen met het tam maken van jouw vogels heeft kromsnavel expert Hans Meyer ‘kromsnavel geheimen’ ontwikkeld.

Met kromsnavel geheimen leer je alles wat je nodig hebt voor het opvoeden en tam maken van jouw Kakariki. Het is een échte aanrader en dat ook nog voor één van de kleinste prijsjes in de markt.

Meer weten? Klik op de button hieronder!

Review: Kromsnavel Geheimen!

Veelgestelde vragen over de kakariki

Wat is de gemiddelde levensduur van een Kakariki als huisdier?

en Kakariki als huisdier kan gemiddeld 10 tot 15 jaar leven, maar met goede zorg kunnen ze zelfs nog langer leven.

Zijn Kakariki’s geschikt voor beginnende vogelbezitters?

Kakariki’s zijn over het algemeen vriendelijke vogels, maar ze hebben veel aandacht en ruimte nodig. Ze kunnen geschikt zijn voor beginners met de juiste inzet en toewijding.

Welke voeding is het beste voor een Kakariki in gevangenschap?

Een uitgebalanceerd dieet voor een Kakariki bestaat uit pellets, zaden, groenten, fruit en af en toe wat dierlijk eiwit, zoals meelwormen. Vers water moet altijd beschikbaar zijn.

Kunnen Kakariki’s worden getraind?

Ja, Kakariki’s zijn intelligente vogels en kunnen worden getraind om trucjes te leren en commando’s op te volgen. Het vergt geduld en consistente training.

Is het mogelijk om Kakariki’s als enige vogel te houden?

Ja, Kakariki’s kunnen als enige vogel worden gehouden, maar in dat geval is het essentieel om hen voldoende aandacht en stimulatie te bieden, omdat ze sociale interactie waarderen.

Wat is de prijs van een Kakariki als huisdier?

De prijs van een Kakariki kan variëren van €100 tot €300, afhankelijk van factoren zoals kleurvariëteit, leeftijd en tamheid. Daarnaast zijn er aanvullende kosten voor huisvesting, voeding en verzorging.

1 gedachte over “Alles over de Kakariki”

 1. Hi, heb jarenlang 2 parkieten en 3 zebravinkjes in huis gehad, toen een paar jaar geen vogels, en toen ik “eigenlijk wel weer een paar vogels wilde” en ik een kakariki als kanshebber noemde, kreeg ik er één cadeau.
  Hij leerde al snel zijn eigen naam te zeggen en nog enkele woordjes, en ik had nooit gedacht zo dol op een vogel te kunnen worden.
  Maar na een tijdje moest ik steeds vaker weg, en hij protesteerde luidkeels als ik wegging, dus werd er een popje gekocht.
  Meteen scheen het errug goed te klikken, hij ‘beklom’ haar tot vervelens toe, resultaat 7 eitjes, de 1e kwam uit, en ze bleken goede ouders, erg zorgzaam.
  toen werd de 2e geboren, en ik zag aan ze, dat ze het erg overdonderend vonden, het 2e jong overleed al snel, zo ook het 3e, 4e, 5e en 6e jong, 1 ei bleek schier.
  Het 1e jong is nu 2 weken oud, en de man beklimt de pop weer tot vervelens toe, maar ik wil niet nog eens deze stress meemaken, plus het lijkt me voor de pop niet gezond al dat broeden, hoe kan ik dit voorkomen??
  Zal ik ze in aparte kooien, (of een kooi in tweeen delen) zetten?
  Zo hebben ze wel aanspraak aan elkaar, maar voorkom ik dat ze bevrucht zal worden…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00