Overig

Alles over de groene papegaai

Er zijn heel veel verschillende soorten papegaaien en parkieten (parkieten behoren ook tot de papegaaiachtigen) met allemaal hun eigen mooie felle kleuren. Groen is een veel voorkomende kleur onder de verschillende papegaaiensoorten. In dit artikel gaan we het dan ook hebben over de groene papegaai. Welke soorten groene papegaaien zijn er? Waar komen deze soorten vandaan? En welke groene papegaaien kun je houden als huisdier? Lees snel verder als meer wilt weten over de groene papegaai!

Waarom zijn veel papegaaien groen?

Papegaaien leven veelal in de bossen en regenwouden. De groene kleur valt daar natuurlijk niet zo erg op door bijvoorbeeld alle bladeren en groene planten. Voor veel roofdieren is de papegaai een lekker maaltje en dus is het voor de papegaai slim om niet al te veel op te vallen. Vandaar dat de kleur groen in het oerwoud een goede uitkomst biedt.

Verschillende soorten groene papegaaien

Er zijn dus verschillende soorten groene papegaaien. De ene bekender dan de ander. Behalve hun kleur hebben ze allemaal gemeen dat ze erg oud kunnen worden. Ook kunnen ze bijna allemaal leren praten en komen de meeste van oorsprong uit beboste gebieden.

De roodwangara

De roodwangara is één van de kleinste soorten ara’s die er zijn. Deze groene papegaai kun je herkennen aan, de naam zegt het al, zijn rode wangen. De roodwangara is een ernstig bedreigde diersoort en wordt daarom niet vaak meer als huisdier gehouden. In het wild leven er nog maar 100 tot 200 en dit aantal neemt (helaas) alleen maar af.

Roodwangara - groene papegaai
De groene roodwangara

De amazonepapegaai

De amazonepapegaai is misschien wel de bekendste en meest gehouden groene papegaai. De amazonepapegaai is vooral zo populair doordat dit soort erg intelligent is en dus veel dingen kan leren. Deze papegaai kan bijvoorbeeld bijzonder goed leren praten! In het wild leeft de amazonepapegaai meestal in groepen of paren. Het is dan ook altijd aan te raden om altijd minsten 2 amazonepapegaaien te hebben. Hou je een amazonepapegaai alleen, dan is de kans groot dat hij of zij ongelukkig zal worden.

De groene amazonepapegaai
De groene amazonepapegaai

De Edelpapegaai

Op zoek naar een groene papegaai? Dan kun je kiezen uit ongeveer 50% van de edelpapegaaien. Bij dit bijzondere soort zijn namelijk alleen de mannetjes groen. De vrouwtjes van de edelpapegaai is daarentegen fel rood. Zo kun je ze in ieder geval makkelijk uit elkaar houden dus! Edelpapegaaien komen van nature voor in Indonesië en stukjes van Australië. Ze worden gemiddeld tussen de 35 en 45 cm groot en kunnen wel 80(!) jaar worden.

groene edelpapegaai met kenmerkende oranje snavel
De groene edelpapegaai

De agarponis

De argaponis is de kleinste échte papegaai in dit rijtje en wordt daarom ook wel de ‘dwergpapegaai genoemd. De agarponis staat erom bekend dat het een drukke maar gezellige papegaai is om te hebben. Wel heeft de agarponis, net als de meeste papegaaiensoorten, wel veel aandacht nodig. Weet dus waar je aan begint.

groepje groene agaporniden
groepje groene agaporniden

De Kakapo

De Kakapo, ook wel de nachtpapegaai of uilpapegaai genoemd die alleen nog maar voorkomt in Nieuw-Zeeland. Deze papegaaiensoort is niet alleen de zwaarste ter wereld, maar behoort ook tot de selecte groep papegaaien die niet kan vliegen. Met zijn uiterlijk dat lijkt op een mix tussen een uil en een papegaai en zijn kenmerkende groene kleur, is de Kakapo een opvallende verschijning in het rijk der vogels.

De groene kakapo uit nieuw-zeeland
De groene kakapo uit Nieuw-Zeeland

Andere groene papegaaiachtigen – parkieten

Parkieten behoren dus ook tot de papegaaiachtigen en eigenlijk is dat niet zo vreemd. Ze hebben namelijk heel erg veel overeenkomsten. Je kunt zowel parkieten als papegaaien leren praten én je kunt ze beide herkennen aan hun kromme snavel. Het verschil tussen papegaaien en parkieten zit ‘m dan ook vooral in de staart. Parkieten staan bekend om hun lange staart terwijl papegaaien te herkennen zijn aan hun korte en brede staarten.

De pyrrhura

Pyrrhura’s zijn parkieten die voorkomen in verschillende kleurencombinaties. In de meeste van deze combinaties heeft de kleur groen een prominente rol. Deze soort is erg populair als huisdier, omdat ze over het algemeen niet erg veel herrie maken en makkelijk zijn tam te maken. In het wild komt de pyrrhura alleen voor in Zuid-Amerika.

groene Pyrrhura op een vinger
groene Pyrrhura op een vinger

De kakariki

De kakariki is (meestal) groene parkiet die van oorsprong uit Nieuw-Zeeland komt. De naam kakariki komt uit het Maori en betekent letterlijk groen. Erg toepasselijk dus! De kakariki wordt in Nederland veel gehouden als huisdier. De parkiet kan goed leven in een voliere met andere parkieten en dat is erg fijn natuurlijk.

Groene kakariki
Groene kakariki in het wild

De halsbandparkiet

De halsbandparkiet is een andere groene parkietensoort die veel voorkomt (als huisdier) in Nederland. Naast hun felgroene kleur kun je ze herkennen aan de donkere slagpennen. De mannetjes hebben een zwarte vlek op hun keel die naar boven doorloopt in een dunne oranje lijn. Dit lijkt op een halsband, vandaar ook de naam. Halsbandparkieten zijn erg luidruchtige vogels en zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en Centraal Afrika. Ook in Nederland leven er enkele groepen in het wild. Dit zijn vooral ontsnapte en vrijgelaten vogels. Het broedsucces van de halsbandparkiet in Nederland is echter vrij laag dus zal deze soort hier langzaam uitsterven als er niet telkens nieuwe vogels ontsnapten of werden vrijgelaten.

2 groene halsbandparkieten
2 groene halsbandparkieten

De grasparkiet

De grasparkiet is een andere groene parkietensoort. Deze soort komt in Nederland erg veel voor als huisdier. De grasparkiet komt echter in verscheidene kleurenvariaties voor. Zo heb je dus de groene grasparkiet, maar je hebt ook bijvoorbeeld blauwe grasparkieten.

Een groene grasparkiet
Een groene grasparkiet

Ken jij een andere groene papegaai?

Die kans is best groot. Er zijn namelijk nog veel meer groen kleurige papegaaiachtigen. De papegaaien en parkieten in dit artikel zijn slechts een kleine greep uit alle verschillende groene soorten. Welke soort mis jij nog op deze lijst? Laat een reactie achter en wellicht voegen we deze soort later nog toe!

Veelgestelde vragen over de groene papegaai

Waarom hebben veel papegaaien en parkieten een groene kleur?

Veel papegaaien en parkieten hebben een groene kleur vanwege hun oorspronkelijke leefomgeving in bossen en regenwouden. De groene kleur helpt hen zich te camoufleren tussen bladeren en groene planten om te voorkomen dat ze door roofdieren worden opgemerkt.

Welke bekende soorten groene papegaaien zijn er?

Enkele bekende groene papegaaiensoorten zijn onder andere de Roodwangara, de Amazonepapegaai, de Groene Amazonepapegaai, de Edelpapegaai, de Agapornis, de Pyrrhura, de Kakariki en de Halsbandparkiet. Elke soort heeft unieke kenmerken.

Waarom wordt de Amazonepapegaai beschouwd als een populaire keuze als huisdier?

De Amazonepapegaai is populair als huisdier vanwege zijn intelligentie en vermogen om te leren praten. Ze gedijen goed in groepen of paren, dus het wordt aanbevolen om ten minste twee Amazonepapegaaien te hebben om hun geluk en welzijn te bevorderen.

Wat is opvallend aan de Edelpapegaai in vergelijking met andere groene papegaaien?

Edelpapegaaien onderscheiden zich doordat alleen de mannetjes groen zijn, terwijl de vrouwtjes felrood zijn. Ze komen van nature voor in Indonesië en delen van Australië, worden vrij groot en kunnen tot wel 80 jaar oud worden.

Wat zijn de kenmerken van de Agapornis, ook wel bekend als de ‘dwergpapegaai’?

Agapornissen, ook wel ‘dwergpapegaaien’ genoemd vanwege hun kleine formaat, staan bekend om hun levendige en gezellige karakter. Ze hebben echter wel veel aandacht nodig, net als de meeste papegaaiensoorten.

Wat is het verschil tussen papegaaien en parkieten?

Hoewel papegaaien en parkieten tot dezelfde familie behoren, worden ze vaak onderscheiden door de lengte en vorm van hun staarten. Parkieten hebben doorgaans lange staarten, terwijl papegaaien korte en brede staarten hebben. Beide kunnen leren praten en hebben een kromme snavel.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00