edelpapegaai

Alles over de edelpapegaai

De edelpapegaai is een hele mooie en bijzondere vogel. Deze papegaai is zo bijzonder, omdat de mannetjes en de vrouwtjes allebei een andere kleur hebben. De mannetjes zijn groen van kleur terwijl vrouwelijke edelpapegaaien rood met blauw gekleurd zijn. En niet alleen het uiterlijk van beide geslachten verschilt zo, het karakter namelijk ook. En dat zie je eigenlijk nooit bij andere soorten papegaaien. 

Kenmerken van de edelpapegaai

Mannelijke en vrouwelijke edelpapegaaien hebben een boel verschillende kenmerken, zowel qua uiterlijk als qua karakter. De vrouwtjes zijn dus rood van kleur met blauwe details op de rug, het achterhoofd en de vleugels. Terwijl de mannetjes groen zijn met soms wat blauwe en rode details en een zwarte snavel. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes worden meestal rond de 35 cm groot en wegen rond de 500 gram.

rode vrouwelijke edelpapegaai
Vrouwelijke edelpapegaai
Groene mannetjes edelpapegaai
Mannelijke edelpapegaai

Waar leeft de edelpapegaai? 

De edelpapegaai leeft in het wild alleen in delen van Zuidoost Aziƫ en noord Australiƫ. De landen waarin deze papegaai nog voorkomt in Zuidoost Aziƫ zijn Indonesiƫ en Nieuw Guinea. Deze vogels leven verspreid over verschillende soorten gebieden en komen zowel voor in oerwouden als in landbouwgebieden en savannen. Ze komen om te reizen ook vaak hoog in de lucht, soms wel tot op een kilometer(!) hoogte.

Geluid van de edelpapegaai

Net als vrijwel alle vogels communiceren deze papegaaien via geluid. Het geluid van de Edelpapegaai is net zo bijzonder als zijn uiterlijk en karakter. Deze papegaaien staan bekend om hun levendige roep, die varieert tussen zachte fluittonen en scherpe kreten. Wil je zelf de unieke geluiden van de Edelpapegaai horen? Kijk (en luister vooral) naar de YouTube-video hieronder, waar je kunt genieten van de prachtige vocalisaties van deze schitterende vogels.

Geluiden van de edelpapegaai

Wat eet de edelpapegaai?

Het dieet van de edelpapegaai in het wild bestaat vooral uit noten, vruchten, bloemknoppen en zaden. Doordat de spijsvertering van edelpapegaai al heel erg traag is eet deze vogel weinig vezelrijke voeding. Dit vertraagt de spijsvertering namelijk nog meer. Hierdoor heeft de edelpapegaai vaak net andere voedsel nodig dan andere papegaaien. Dat is ook iets om rekening mee te houden wanneer je een edelpapegaai houdt in gevangenschap. Over het algemeen wordt aangeraden de voeding voor 65% tot 75% te laten bestaan uit vruchten en groenten en de andere 25% tot 35% aan te vullen met bijvoorbeeld pellets. Lees voor meer tips ook ons artikel over het beste edelpapegaai voer.

Gedrag en voortplanting 

De edelpapegaai leeft voornamelijk alleen of in kleine groepjes (een gezin). Het komt dan ook zelden voor dat een edelpapegaai wordt waargenomen in de buurt van andere vogels. Behalve natuurlijk tijdens broedtijd. Dan moeten ze wel op zoek naar andere vogels. De broedtijd verschilt echter per gebied. Er zijn gebieden waar edelpapegaaien broeden in november maar er zijn ook gebieden waar het broedtijd is van april tot augustus. 

De edelpapegaai broed in holtes van bomen in het regenwoud. Deze holtes zijn er maar erg weinig. Daarom zijn ze bijzonder kostbaar voor de edelpapegaaien. Als de vrouwtjes een holte hebben gevonden verdedigen ze die dan ook met hun leven. Ze verlaten deze vrijwel niet en zorgen ervoor dat ze gevoerd worden door de mannetjes. De rode kleur van de vrouwtjes is hierdoor ook goed te verklaren. Rood lijkt namelijk meer op de bruine kleur van de schors waar de vrouwtjes zich veelal bevinden. Terwijl de mannetjes groen zijn, omdat zij vooral hoog in de bomen tussen de bladeren te vinden zijn. 

Deze papegaai als huisdier

Edelpapegaaien zijn zeer geschikt als huisdier en worden daarom ook veel gehouden. Ze zijn (meestal) gezellig en erg intelligent. Je kunt ze goed leren praten en ze houden erg van aan spelen. Door hun intelligente kunne ze soms echter ook behoorlijk moeilijk worden. Net als de grijze roodstaart moet de edelpapegaai uitgedaagd blijven worden. Als dit niet gebeurt is de kans groot dat hij gaat schreeuwen, veren plukken of op een andere manier gedragsproblemen gaat veroorzaken. Je kunt dit tegengaan door je papegaai voldoende uitdagend speelgoed te geven en hem telkens nieuwe dingen te blijven leren.

Wat kost een edelpapegaai?

Edelpapegaaien zijn populaire maar absoluut geen goedkope papegaaien. Ze zijn bijvoorbeeld een stuk duurder dan de meeste soorten araā€™s of grijze roodstaarten. Gemiddeld kost een edelpapegaai ā‚¬1500,- maar bepaalde soorten zijn ook veel duurder. De zeldzame Blue Solomon Island edelpapegaai kost namelijk zelfs ā‚¬20.000,-. Deze zul je dan natuurlijk ook vrijwel nooit zien bij een particulier. De edelpapegaai leeft graag minstens in tweetallen dus reken dan op 2x deze kosten. Verder komen daar natuurlijk nog kosten voor bijvoorbeeld de kooi, speelgoed, dierenarts en een papegaaienverzekering bovenop. Geen goedkope hobby dus!

De edelpapegaai trainen

Het is dus van enorm belang dat je jouw edelpapegaai blijft uitdagen. Het laatste wat je wilt is natuurlijk een huisdier die ongelukkig is en gedragsproblemen heeft. Dat is ook een hele uitdaging voor jou. Dat begrijpen we. 

Daarom zijn er de cursussen van birdbox om je te helpen. Birdbox heeft verschillende cursussen waarin ze je alles leren wat er te leren valt over jouw bijzondere huisdier. Wil je voorkomen dat jouw papegaai straks gedragsproblemen vertoond? Of heeft hij/zij die misschien al en wil je er vanaf komen voordat hij/zij ongelukkig is? Dan is Birdbox de oplossing! 

Klik snel op de knop hieronder voor meer info over de online papegaaienschool van Birdbox!

Wetgeving omtrent de edelpapgaai

Bij het houden van edelpapegaaien zijn er enkele belangrijke wetten en voorschriften waarmee rekening moet worden gehouden. Een van de belangrijkste regelingen voor de handel en het behoud van wilde dieren, waaronder de edelpapegaai, is CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) Appendix B.

Appendix B betekent dat ze worden beschouwd als soorten waarvan de handel moet worden gereguleerd om te voorkomen dat ze met uitsterven worden bedreigd. Voor de legale handel in edelpapegaaien is het verplicht dat de vogels een vaste voetring hebben met unieke identificatie. Dit helpt bij het bijhouden van de herkomst van de vogels en zorgt voor traceerbaarheid in geval van illegale handel.

Een andere belangrijke bepaling is dat edelpapegaaien niet voor 116 dagen na de geboorte gescheiden mogen worden van hun ouders. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat jonge vogels voldoende tijd hebben om te leren van hun ouders en om hun ontwikkeling te ondersteunen voordat ze als huisdier worden verkocht.

Het is van groot belang om op de hoogte te zijn van deze wettelijke vereisten bij het overwegen van het houden van edelpapegaaien als huisdieren. Het naleven van deze voorschriften draagt bij aan het behoud van wilde populaties en zorgt ervoor dat de handel in deze prachtige vogels op een verantwoorde en duurzame manier plaatsvindt.

Veelgestelde vragen over de edelpapegaai

Wat zijn de kenmerken van de Edelpapegaai en hoe verschillen de mannetjes en vrouwtjes van elkaar?

De Edelpapegaai heeft een bijzonder uiterlijk. De mannetjes zijn groen van kleur met soms wat blauwe en rode details en een zwarte snavel. Vrouwelijke Edelpapegaaien zijn rood met blauwe details op de rug, het achterhoofd en de vleugels. Ze worden beide ongeveer 35 cm groot en wegen rond de 500 gram.

Waar leeft de Edelpapegaai in het wild?

De Edelpapegaai leeft in delen van Zuidoost Aziƫ en noord Australiƫ. In Zuidoost Aziƫ komt hij voor in Indonesiƫ en Nieuw Guinea. Deze vogels bewonen diverse gebieden, waaronder oerwouden, landbouwgebieden en savannen. Ze kunnen zelfs tot een hoogte van een kilometer reizen.

Wat is het dieet van de Edelpapegaai?

In het wild bestaat het dieet van de Edelpapegaai voornamelijk uit noten, vruchten, bloemknoppen en zaden. Hun spijsvertering is traag, dus vezelrijke voeding wordt beperkt aanbevolen. Ongeveer 65% tot 75% van hun dieet moet bestaan uit vruchten en groenten, en de overige 25% tot 35% kan worden aangevuld met bijvoorbeeld pellets.

Hoe gedragen Edelpapegaaien zich en hoe planten ze zich voort?

Edelpapegaaien leven meestal alleen of in kleine groepjes, behalve tijdens de broedtijd. Ze broeden in holtes van bomen in het regenwoud, waar vrouwtjes hun nest beschermen en mannetjes hen voeden. Broedtijden variƫren per gebied, maar kunnen voorkomen van november tot augustus.

Wat zijn de kosten en uitdagingen van het houden van een Edelpapegaai als huisdier?

Edelpapegaaien zijn populaire huisdieren, maar ze zijn niet goedkoop. De gemiddelde prijs voor een Edelpapegaai is ongeveer ā‚¬1500,-, en bepaalde zeldzame soorten kunnen veel duurder zijn. Een Edelpapegaai houdt van gezelschap en het is aan te raden ze minstens in tweetallen te houden

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00