Overig

Alles over de rode papegaai

Papegaaien zijn opvallende vogels die in veel verschillende kleuren voorkomen. Naast de rode papegaaien bestaan er bijvoorbeeld ook vele soorten groene en blauwe papegaaien. Mede dankzij deze opvallende kleuren zijn papegaaien erg populair. Ook rode papegaaien worden veel als huisdier gehouden, denk bijvoorbeeld aan de geelvleugel ara of de groenvleugel ara. Ook zijn veel papegaaien die we in films zijn rood. Er zijn wel een stuk minder rode papegaaien soorten dan groene papegaaien soorten. Maar dat is niet zo vreemd aangezien groen in de natuur over het algemeen een veel meer voorkomende kleur is.

Waarom zijn papegaaien rood van kleur 

Papegaaien zijn dus erg populair vanwege hun mooie felle kleuren. Maar waarom hebben ze eigenlijk deze bijzondere kleuren? En waarom hebben sommige soorten specifiek een rode kleur? Dit zijn logische vragen maar het is niet zo simpel om hier een eenduidig antwoord op te geven. Verschillende soorten hebben namelijk ook verschillende redenen voor hun kleur. 

Papegaaien staan er om bekend buitengewoon goede ogen te hebben. Daarom zijn ze ook erg gericht op dingen die er mooi uit zien. Bijvoorbeeld hun soortgenoten! De felle kleuren van papegaaien zijn dus erg handig om indruk te maken op soortgenoten. Ook zijn bepaalde soorten rood om hun territorium af te bakenen. Rood is natuurlijk een opvallende kleur en daarom kunnen andere dieren het vaak van ver al zien. Doordat ze dus zien dat het territorium al aan een andere vogel toebehoort, blijven ze dan weg.

Verschillende soorten rode papegaaien

Er komen verspreid over de wereld een behoorlijk aantal rode papegaaien, parkieten en kaketoes voor. We zullen ze in dit artikel dan ook niet allemaal kunnen behandelen. We zullen de meest bekende en (volgens ons) interessantste rode papegaaien hieronder uitlichten. 

De rode papegaai – Geelvleugelara

Als je ons artikel over de verschillende soorten ara’s hebt gelezen, dan weet je het meeste al over de geelvleugelara. Deze rode papegaai kun je, zoals de naam al zegt, herkennen aan de gele kleur op zijn/haar vleugels. De geelvleugel ara komt in het wild alleen voor in bepaalde delen van Zuid-Amerika maar leeft in gevangenschap over de hele wereld. De geelvleugelara is een van de grotere papegaaiensoorten en kan tot wel 90 cm worden.

grote rode geelvleugelara in het wild

De rode papegaai – groenvleugelara 

De groenvleugelara lijkt qua uiterlijk behoorlijk op de hierboven beschreven geelvleugelara. Toch zijn er wel degelijk aantal verschillen. Belangrijkste verschil tussen beide is de kleur in de vleugels. De groenvleugelara heeft (zoals de naam al zegt) groene vleugels. De groenvleugelara is ook de grootste soort ara. Ze worden gemiddeld tussen 90 en 95 cm en kunnen tot wel 1,7(!) KG wegen.

groenvleugelara in het wild

De rode papegaai – Vrouwelijke edelpapegaai

Wie het artikel over groene papegaaien gelezen heeft, had al kunnen verwachten de edelpapegaai hier weer terug te zien tussen de rode papegaaien. Niet alle edelpapegaaien zijn namelijk rood. Slechts de helft. Alleen de vrouwtjes (poppen) zijn rood van kleur. Bij de ontdekking van deze soort zorgde dat ook voor behoorlijk wat verwarring, want de wetenschappers waren er in eerste instantie van overtuigd twee soorten ontdekt te hebben. Je kunt de vrouwelijke edelpapegaai herkennen aan haar rode verenkleed met diep blauwe accenten. Edelpapegaaien worden ongeveer 35 cm lang en kunnen tot 500 gram wegen.

rode vrouwelijke edelpapegaai van dichtbij

De rode papegaai – Pennantrosella

Deze prachtige rode papegaai komt in het wild alleen nog voor in oost Australië. Je kunt de Pennantrosella herkennen aan de helderrode kleur met paarse en blauwe plekken verspreid over zijn lichaam. Zo worden ze echter niet geboren. Jonge pennantrosella’s zijn namelijk overwegend groen. Deze vogels worden meestal tussen de 25 en 35 cm lang. Best klein dus voor een papegaai.

rode pennantrosella in het wild

Ken jij een andere rode papegaai?

Hoewel we nu de bekendste soorten rode papegaaien behandeld hebben, zijn we ons er ook van bewust dat dit nog niet alles was. Is er een rode papegaai waar jij nog meer over zou willen weten of waarvan jij vindt dat die echt in dit rijtje thuis hoor? Laat het dan weten in de reacties.

Veelgestelde vragen over rode papegaaien

Waarom hebben papegaaien felle kleuren, en waarom zijn sommige papegaaien rood van kleur?

Papegaaien hebben opvallende kleuren om indruk te maken op soortgenoten en om hun territorium af te bakenen. Rood is een opvallende kleur die andere dieren van ver kunnen zien, wat handig is om indringers af te schrikken.

Welke bekende rode papegaaiensoorten worden in het artikel behandeld?

Het artikel bespreekt enkele bekende rode papegaaiensoorten, waaronder de geelvleugelara, groenvleugelara, vrouwelijke edelpapegaai en pennantrosella.

Wat is het verschil tussen de Geelvleugelara en de Groenvleugelara?

Het belangrijkste verschil tussen deze twee ara-soorten is de kleur van hun vleugels. De geelvleugelara heeft gele vleugels, terwijl de groenvleugelara groene vleugels heeft. Daarnaast is de groenvleugelara de grootste ara-soort.

Waar komt de Pennantrosella in het wild voor, en hoe kun je deze rode papegaai herkennen?

De pennantrosella komt alleen voor in oost Australië. Je kunt ze herkennen aan hun helderrode kleur met paarse en blauwe plekken verspreid over hun lichaam. Interessant is dat jonge pennantrosella’s overwegend groen zijn en pas later hun kenmerkende rode kleur ontwikkelen.

Zijn er andere rode papegaaiensoorten die niet in dit artikel worden behandeld?

Ja, het artikel benoemt de bekendste rode papegaaiachtigen, maar er zijn mogelijk andere rode papegaaiensoorten die niet worden besproken.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00