Amazonepapegaai

Alles over de Amazonepapegaai

De amazonepapegaai is één van de bekendste soorten papegaaien die er is. De amazonepapegaai staat onder andere bekend om zijn mooie groene kleur en grote intelligentie en trainbaarheid. Het is echter niet een papegaai voor zomaar iedereen. Hij vergt namelijk veel tijd, aandacht en kennis. Wil je graag meer weten over de amazonepapegaai? Lees snel verder!

Amazonepapegaai in het wild

Kenmerken van deze papegaai

Er zijn ongeveer 30 verschillende soorten van de amazonepapegaai die er allemaal net anders uitzien. Kenmerkend bij de meeste van deze soorten is de groene kleur en de grootte. De amazonepapegaai wordt vaak tussen de 35 en de 40 cm groot met een spanwijdte van gemiddeld 45 tot 50 cm. Doordat er zoveel verschillende soorten van deze papegaai zijn kunnen hier echter wel uitzonderingen op zijn. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de Geelvoorhoofdamazone en de Blauwvoorhoofdamazone. De namen van deze papegaaien zeggen natuurlijk alles al over hoe ze eruit zien.

Feitjes over de amazonepapegaai

KenmerkAmazonepapegaai
Nederlandse naamAmazonepapegaai
Engelse naamAmazon Parrot
Latijnse naamVarieert afhankelijk van de soort, bijv. Amazona aestiva (Blauwvoorhoofdamazone)
Kleur verenVarieert sterk tussen de soorten, vaak helder gekleurd
GrootteMeestal tussen 30 en 46 cm
Snel tamJa, maar het kan wat tijd en geduld vergen
Geschikt voor kooi of volièreGeschikt voor zowel kooi als volière, met voldoende ruimte
Gangbare prijs€500 – €2000 of meer, afhankelijk van de soort en leeftijd

Geluid van de Amazonepapegaai

Het geluid van de Amazonepapegaai is net zo uniek als zijn uiterlijk en persoonlijkheid. Deze papegaaien staan bekend om hun uitgebreide woordenschat en het vermogen om menselijke spraak en geluiden nauwkeurig na te bootsen. Van levendige fluittonen tot grappige kreten, de Amazonepapegaai kan veel geluiden produceren, waaronder woorden, zinnen en zelfs liedjes.

Wil je zelf de bijzondere geluiden van de Amazonepapegaai horen? Bekijk dan de onderstaande video:

Waar leeft de amazonepapegaai? 

Ook in dit geval verklapt de naam een hoop. De meeste soorten van deze papegaai leven dan ook in de amazone. Er zijn echter ook soorten die in andere gebieden in zuid en midden Amerika leven. De amazone papegaai komt namelijk voor tot in het Caribisch gebied en het noorden van Mexico. Ze leven vrijwel altijd in het regenwoud.

Wat eet de amazonepapegaai? 

Amazonepapegaaien zijn grote eters. Wanneer ze niet genoeg of op tijd te eten krijgen zullen ze dan ook behoorlijk humeurig worden. Het is belangrijk dat je amazonepapegaai een goed gebalanceerd dieet krijgt bestaande uit een combinatie van vruchten, groenten, zaden en noten. Papegaaien over het algemeen zijn erg gevoelig voor tekorten aan voedingsstoffen en dat geldt ook voor de amazonepapegaai. Wil je zeker weten dat je papegaai al z’n voedingsstoffen binnen krijgt? Zorg dan voor een dieet die bestaat uit ongeveer 65% vruchten en groentes en vul dit aan met pellets. Hierin zit een combinatie van essentiële voedingsstoffen voor jouw amazonepapegaai.

Gedrag van deze groene papegaai

De amazonepapegaai kun je het best omschrijven als sociale vogel met een sterk karakter. Ze zijn niet graag alleen en kiezen ook graag partner voor het leven. Amazonepapegaaien zijn erg speels en spelen vaak erg hardhandig. Vooral de mannetjes. Ook zijn ze er vaak dol op hun speelgoed kapot te maken. Pas op waar je ze mee laat spelen dus! Voordeel is wel dat de amazone papegaai (net als de grijze roodstaart) zijn gevoelens heel duidelijk maakt door middel van lichaamstaal.

Voortplanting van de amazonepapegaai

Amazonepapegaaien zijn geslachtsrijp tussen de 5 en 12 jaar oud en leggen per keer ongeveer 4 eitjes. Tijdens het broedseizoen, dat meestal in april is, zijn de papegaaien vaak extreem agressief. Ze kunnen dan ook erg agressief tekeer gaan tegen soortgenoten waar ze anders nooit agressief tegen doen. Dit kan soms zelfs levensbedreigende situaties opleveren.

Wil je meer leren over het gedrag en voortplanting van de Amazonepapegaai? In onderstaande boeken vind je alle info die je nodig hebt. Deze 2 boeken hebben ons in ieder geval erg veel geleerd!

De amazone papegaai als huisdier

De amazonepapegaai is een populaire papegaai en in Nederland wordt er dan ook met meerdere soorten gekweekt. Deze papegaai is erg intelligent maar wel extreem veeleisend. Zelfs in vergelijking met andere papegaaien. Het wordt dan ook niet aangeraden om een amazonepapegaai te nemen zonder dat je eerst enige ervaring hebt met een andere soort. Ga je deze uitdaging wel aan, dan kan het ook enorm veel plezier opleveren. Amazonepapegaaien zijn erg goede sprekers en kunnen ook een hoop andere dingen leren. Omdat amazonepapegaaien zulke sociale dieren zijn wordt wel altijd aangeraden ze in groepen van minimaal 2 te houden. Het liefst meer zelfs.

Prijs van de amazonepapegaai

De aanschafprijs van een amazonepapegaai kan enorm verschillen. Dat komt omdat er erg veel verschillende soorten zijn en de ene simpelweg veel meer voorkomt dan de ander. De papegaaien die maar weinig voorkomen zijn natuurlijk een stuk duurder dan de papegaaien waarvan het aanbod nog erg groot is. Gemiddeld genomen kost een amazonepapegaai vaak tussen de €450,- en €700,-. Hou er wel altijd rekening mee dat deze dieren het liefst in groepen leven dus dat je er eigenlijk minimaal 2 tegelijk moet aanschaffen. En daarnaast komen er natuurlijk nog een hoop andere kostenposten bij zoals voeding en verzekeringen.

 De amazone papegaai trainen

De amazonepapegaai is absoluut geen makkelijke papegaai en ook niet geschikt voor mensen die nog geen ervaring hebben met papegaaien. Heb je wel enige ervaring met en kennis van papegaaien dan kan een amazonepapegaai een maatje voor het leven zijn! 

Om ervoor te zorgen dat je jouw amazonepapegaai goed kan opvoeden en begrijpen, is het van belang dat jij je ook blijft doorontwikkelen. Je papegaai zal een heleboel kunnen leren en een fantastisch leven kunnen leiden, maar dan moet jij daar wel voor zorgen! 

En juist daarvoor zijn er de papegaaien cursussen van Birdbox. Birdbox is een bedrijf die al jaren lang papegaaien trainingen geeft en écht alles weet over de opvoeding en training van deze prachtige dieren. 

Wil jij ervoor zorgen dat jouw amazonepapegaai zijn beste leven mogelijk leidt? Of heeft hij/zij gedragsproblemen en weet je niet meer wat te doen? Birdbox is het antwoord! Zorg ervoor dat jij en jouw papegaai zich blijven ontwikkelen en leef samen jullie meest ontspannen en gelukkigste leven. 

Klik op de knop hieronder voor meer info over de online papegaaienschool. Zonder twijfel onze favoriete cursus van Birdbox.

Verschillende soorten Amazonepapegaaien

In totaal zijn er ongeveer 30 verschillende soorten Amazonepapegaaien. Een hele hoop dus! Hieronder zullen we enkel 5 van de meest bekende soorten bespreken. Enkele van deze bekende soorten zijn: de geelvoorhoofd amazone, de blauwvoorhoofdamazone, de geelwangamazone en de geelvleugelamazone.

De geelvoorhoofdamazone

De Geelvoorhoofdamazone (Amazona ochrocephala) is een veelzijdige amazonepapegaaiensoort afkomstig uit Midden-Mexico tot Peru en het Amazonebekken. Ze variëren in kleur en hebben verschillende rassen, waarvan de geelste “dubbele geelkop” en verwanten zijn. Deze aanhankelijke, intelligente vogels kunnen goed praten en worden graag als huisdier gehouden in een buitenvolière of kooi. Hun dieet bestaat uit pellets, groente, fruit, noten, zaden en vers fruit, groenten en wilgentakjes. De maximale lengte is 35 cm, en ze kunnen meer dan 50 jaar leven. Kweken is mogelijk, en jonge vogels hebben donkere irissen en minder gele tekeningen dan volwassenen.

De blauwvoorhoofdamazone

De Blauwvoorhoofdamazone (Amazona aestiva) is een veelvoorkomende Zuid-Amerikaanse amazonepapegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Ze hebben een opvallende blauw/turquoise markering op hun hoofd en geel op hun gezicht en kruin. De soort komt voor in oostelijk en noordelijk Bolivia, oostelijk Brazilië, Paraguay en noordelijk Argentinië. Blauwvoorhoofdamazones nestelen in boomholtes en leggen gewoonlijk drie tot vijf witte eieren. De vogels worden als ‘van minste zorg’ beschouwd, maar er zijn aanwijzingen van een populatieafname door illegale handel en verstoring van hun leefgebied. Deze amazones staan bekend om hun spraakvermogen en zangtalent en worden graag voorzien van speelgoed en interactie als huisdier.

De geelwangamazone

De Geelwang Amazone (Amazona autumnalis) is een papegaaiensoort die voorkomt in Mexico, Belize, Guatemala en Honduras tot noordelijk Nicaragua. Ze worden aangetroffen in verschillende habitats, variërend van open weilanden tot dichte bossen, moerasachtige gebieden en mangrovebossen. Deze papegaaien bereiken een maximale lengte van 33-36 cm en hebben een levensverwachting van 40-50 jaar. Ze leven in paren of kleine groepen hoog in de boomtoppen. Het vrouwtje heeft bredere en zwartere zwarte veerzomen op de borst dan het mannetje, en jonge vogels missen het gele gezicht en hebben een minder opvallende rode kleur en bruine iris.

Deze vogels kunnen worden gehouden in een buitenvolière voor geacclimatiseerde vogels of in een kooi voor solitaire dieren. De aanbevolen grootte van de kooi is ongeveer 100 x 100 x 85 cm, en voor de volière is dit ongeveer 3 x 2,5 x 3 meter. De inrichting moet bestaan uit natuurlijke, schone, niet-giftige takken en speeltjes. Voor de voeding is een mix van pellets, groenten, fruit, noten, zaden en verse wilgentakjes nodig, waarbij vers fruit en groenten ongeveer dertig procent van het dagelijkse menu moeten uitmaken. Af en toe kan de vogel een gekookt kippenbeentje met wat vlees krijgen.

Als het gaat om kweken, broeden deze vogels meestal goed. De pop legt drie eieren die ongeveer 26-27 dagen worden bebroed. De jongen verlaten het broedblok na acht tot negen weken. Om veiligheidsredenen wordt aanbevolen de ingang van het nestblok te beschermen met enkele takken met bladeren.

De geelvleugelamazone

De geelvleugelamazone is een amazonepapegaai die voornamelijk voorkomt in het noorden van Venezuela en de nabijgelegen Caribische eilanden. De vogel is vaak tussen de 30 en 35 cm lang, groen van kleur met gele accenten op de vleugels, kop en rond het oog. De geelvleugelamazone wordt als kwetsbaar beschouwd vanwege stroperij en verlies van leefgebied. Gelukkig zijn er inspanningen om de populaties op Bonaire en Isla Margarita te beschermen en te laten groeien. De totale populatie wordt geschat op 1700 tot 5600 volwassen dieren, en vanwege deze afhankelijkheid van bescherming, staat de vogel als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN en is de handel beperkt door het CITES-verdrag.

Veelgestelde vragen

Wat is een Amazonepapegaai?

De Amazonepapegaai is een kleurrijke en intelligente papegaaiensoort die voorkomt in Zuid-Amerika en delen van Midden-Amerika. Ze staan bekend om hun spreekvaardigheid en aanhankelijke karakter, waardoor ze populair zijn als huisdier.

Wat is het gebruikelijke formaat van een Amazonepapegaai?

De grootte van een Amazonepapegaai varieert, maar meestal zijn ze ongeveer 30 tot 40 cm lang, afhankelijk van de specifieke ondersoort.

Welk soort dieet heeft een Amazonepapegaai nodig?

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van een Amazonepapegaai. Het omvat pellets, verse groenten, fruit, noten, zaden en af en toe wat mager vlees. Ook wilgentakjes zijn een welkome aanvulling voor hun kauwbehoeften. Lees het artikel: het beste eten voor een amazonepapegaai voor meer info!

Kan een Amazonepapegaai leren praten?

Ja, Amazonepapegaaien kunnen erg goed leren praten. Hoewel niet alle individuen even spraakzaam zijn, kunnen velen woorden en zinnen leren herhalen met de juiste training en stimulatie.

Wat zijn de ideale huisvestingsvereisten voor een Amazonepapegaai?

Amazonepapegaaien hebben ruime kooien of buitenvolières nodig om te bewegen en te spelen. Zorg voor natuurlijke takken, speeltjes en schuilplaatsen om ze bezig te houden. Sociale interactie en mentale stimulatie zijn cruciaal voor hun welzijn.

Hoe oud kan een Amazonepapegaai worden?

Met goede zorg kunnen Amazonepapegaaien een lange levensduur hebben. Ze kunnen gemakkelijk ouder dan 50 jaar worden, sommigen zelfs tot 80 jaar of ouder.

Zijn Amazonepapegaaien geschikt als huisdieren?

Ja, Amazonepapegaaien kunnen uitstekende huisdieren zijn voor degenen die bereid zijn om tijd en aandacht te besteden aan hun verzorging en training. Ze vereisen een liefdevolle en geduldige benadering, maar bieden in ruil daarvoor veel gezelschap en vreugde. Het is belangrijk om te onthouden dat het houden van een papegaai een levenslange verbintenis is.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00