Amazonepapegaai

Alles over de Amazonepapegaai

De amazonepapegaai is één van de bekendste soorten papegaaien die er is. De amazonepapegaai staat onder andere bekend om zijn mooie groene kleur en grote intelligentie en trainbaarheid. Het is echter niet een papegaai voor zomaar iedereen. Hij vergt namelijk veel tijd, aandacht en kennis. Wil je graag meer weten over de amazonepapegaai? Lees snel verder!

Amazonepapegaai in het wild

Kenmerken van deze papegaai

Er zijn ongeveer 30 verschillende soorten van de amazonepapegaai die er allemaal net anders uitzien. Kenmerkend bij de meeste van deze soorten is de groene kleur en de grootte. De amazonepapegaai wordt vaak tussen de 35 en de 40 cm groot met een spanwijdte van gemiddeld 45 tot 50 cm. Doordat er zoveel verschillende soorten van deze papegaai zijn kunnen hier echter wel uitzonderingen op zijn. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de Geelvoorhoofdamazone en de Blauwvoorhoofdamazone. De namen van deze papegaaien zeggen natuurlijk alles al over hoe ze eruit zien.

Waar leeft de amazonepapegaai? 

Ook in dit geval verklapt de naam een hoop. De meeste soorten van deze papegaai leven dan ook in de amazone. Er zijn echter ook soorten die in andere gebieden in zuid en midden Amerika leven. De amazone papegaai komt namelijk voor tot in het Caribisch gebied en het noorden van Mexico. Ze leven vrijwel altijd in het regenwoud.

Wat eet de amazonepapegaai? 

Amazonepapegaaien zijn grote eters. Wanneer ze niet genoeg of op tijd te eten krijgen zullen ze dan ook behoorlijk humeurig worden. Het is belangrijk dat je amazonepapegaai een goed gebalanceerd dieet krijgt bestaande uit een combinatie van vruchten, groenten, zaden en noten. Papegaaien over het algemeen zijn erg gevoelig voor tekorten aan voedingsstoffen en dat geldt ook voor de amazonepapegaai. Wil je zeker weten dat je papegaai al z’n voedingsstoffen binnen krijgt? Zorg dan voor een dieet die bestaat uit ongeveer 65% vruchten en groentes en vul dit aan met pellets. Hierin zit een combinatie van essentiële voedingsstoffen voor jouw amazonepapegaai.

Gedrag van deze groene papegaai

De amazonepapegaai kun je het best omschrijven als sociale vogel met een sterk karakter. Ze zijn niet graag alleen en kiezen ook graag partner voor het leven. Amazonepapegaaien zijn erg speels en spelen vaak erg hardhandig. Vooral de mannetjes. Ook zijn ze er vaak dol op hun speelgoed kapot te maken. Pas op waar je ze mee laat spelen dus! Voordeel is wel dat de amazone papegaai (net als de grijze roodstaart) zijn gevoelens heel duidelijk maakt door middel van lichaamstaal.

Voortplanting van de amazonepapegaai

Amazonepapegaaien zijn geslachtsrijp tussen de 5 en 12 jaar oud en leggen per keer ongeveer 4 eitjes. Tijdens het broedseizoen, dat meestal in april is, zijn de papegaaien vaak extreem agressief. Ze kunnen dan ook erg agressief tekeer gaan tegen soortgenoten waar ze anders nooit agressief tegen doen. Dit kan soms zelfs levensbedreigende situaties opleveren.

Wil je meer leren over het gedrag en voortplanting van de Amazonepapegaai? In onderstaande boeken vind je alle info die je nodig hebt. Deze 2 boeken hebben ons in ieder geval erg veel geleerd!

De amazone papegaai als huisdier

De amazonepapegaai is een populaire papegaai en in Nederland wordt er dan ook met meerdere soorten gekweekt. Deze papegaai is erg intelligent maar wel extreem veeleisend. Zelfs in vergelijking met andere papegaaien. Het wordt dan ook niet aangeraden om een amazonepapegaai te nemen zonder dat je eerst enige ervaring hebt met een andere soort. Ga je deze uitdaging wel aan, dan kan het ook enorm veel plezier opleveren. Amazonepapegaaien zijn erg goede sprekers en kunnen ook een hoop andere dingen leren. Omdat amazonepapegaaien zulke sociale dieren zijn wordt wel altijd aangeraden ze in groepen van minimaal 2 te houden. Het liefst meer zelfs.

Prijs van de amazonepapegaai

De aanschafprijs van een amazonepapegaai kan enorm verschillen. Dat komt omdat er erg veel verschillende soorten zijn en de ene simpelweg veel meer voorkomt dan de ander. De papegaaien die maar weinig voorkomen zijn natuurlijk een stuk duurder dan de papegaaien waarvan het aanbod nog erg groot is. Gemiddeld genomen kost een amazonepapegaai vaak tussen de €450,- en €700,-. Hou er wel altijd rekening mee dat deze dieren het liefst in groepen leven dus dat je er eigenlijk minimaal 2 tegelijk moet aanschaffen. En daarnaast komen er natuurlijk nog een hoop andere kostenposten bij zoals voeding en verzekeringen.

 De amazone papegaai trainen

De amazonepapegaai is absoluut geen makkelijke papegaai en ook niet geschikt voor mensen die nog geen ervaring hebben met papegaaien. Heb je wel enige ervaring met en kennis van papegaaien dan kan een amazonepapegaai een maatje voor het leven zijn! 

Om ervoor te zorgen dat je jouw amazonepapegaai goed kan opvoeden en begrijpen, is het van belang dat jij je ook blijft doorontwikkelen. Je papegaai zal een heleboel kunnen leren en een fantastisch leven kunnen leiden, maar dan moet jij daar wel voor zorgen! 

En juist daarvoor zijn er de papegaaien cursussen van Birdbox. Birdbox is een bedrijf die al jaren lang papegaaien trainingen geeft en écht alles weet over de opvoeding en training van deze prachtige dieren. 

Wil jij ervoor zorgen dat jouw amazonepapegaai zijn beste leven mogelijk leidt? Of heeft hij/zij gedragsproblemen en weet je niet meer wat te doen? Birdbox is het antwoord! Zorg ervoor dat jij en jouw papegaai zich blijven ontwikkelen en leef samen jullie meest ontspannen en gelukkigste leven. 

Klik op de knop hieronder voor meer info over de online papegaaienschool. Zonder twijfel onze favoriete cursus van Birdbox.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - $0.00