Overig

Kan ik mijn papegaai leren praten?

Je hebt het ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen in een film of serie: pratende papegaaien. Maar kunnen alle papegaaien praten? En hoe kun je jouw papegaai ook leren praten? In dit artikel leer je alles over de pratende papegaaien. Dus ben je benieuwd? Lees snel verder!

Kunnen papegaaien écht praten?

Het simpele antwoord hierop is nee. Papegaaien kunnen niet echt praten. Ze kunnen wel woordjes en zelfs kleine zinnetjes imiteren maar hebben dan geen idee wat ze zeggen. Het is dus ook (helaas) niet mogelijk om een gesprek te hebben met je papegaai. 

Papegaaien zijn extreem goed in het imiteren van geluiden die ze vaak horen. Dat geldt dus niet alleen voor woorden en zinnen. Als een papegaai bijvoorbeeld vaak een alarm hoort, dan zal het dit alarm na gaan doen. Echter kunnen niet alle papegaaien even goed praten. De ene soort kan beter leren praten dan de andere.

Waarom kunnen papegaaien praten?

Het praten van papegaaien, of eigenlijk het nadoen van geluiden, heeft meerdere functies. Ten eerste is het een teken van intelligentie wanneer een papegaai veel geluiden kan nadoen, want dan moet hij/zij deze natuurlijk ook onthouden. Dit gebruiken papegaaien vooral om indruk te maken op het andere geslacht. Dat is ook de reden dat van de meeste soorten de mannetjes beter kunnen leren praten. De mannetjes willen immers indruk maken op de vrouwtjes. 

Een andere reden is dag papegaaien die elkaar veel bij elkaar zijn, bijvoorbeeld paren, dezelfde geluiden maken. Zo krijg je in één territorium bijvoorbeeld steeds dezelfde geluiden. En als een papegaai deze geluiden hoort, weet hij/zij dat het veilig is. Andersom weten de papegaaien ook wanneer ze andere geluiden horen, dat er een indringer is.

Kan een papegaai woorden begrijpen?

Een papegaai kan dus geluiden die hij of zij vaak hoort imiteren maar niet écht praten. Je papegaai zal dan dus ook niet echt kunnen begrijpen wat die zegt. Wel zijn papegaaien erg slimme beesten en kunnen ze verbanden leggen. Als je ze bijvoorbeeld altijd eten geeft als ze ‘eten’ zeggen, zullen ze dat gaan herkennen.

 Hoe kunnen papegaaien praten?

Papegaaien hebben geen stembanden zoals wij. Maar hoe kan het dat ze dan toch dezelfde geluiden kunnen maken? Papegaaien (en sommige andere vogelsoorten) hebben een ander orgaan waarmee ze deze geluiden kunnen maken: een syrinx. De syrinx is een orgaan dat zich vooraan in de luchtpijp bevindt. Door het laten trillen van de syrinx kunnen papegaaien geluiden maken. En hierdoor kan je papegaai dus ook ‘praten’!

Welke papegaaien kunnen leren praten?

Hoewel de meeste papegaaien wel kunnen leren om enkele woorden te zeggen, zit er een enorm verschil in hoe goed ze dit kunnen en hoeveel ze kunnen onthouden. Papegaaiensoorten die erom bekend staan heel goed te kunnen praten zijn bijvoorbeeld de grijze roodstaart en de amazonepapegaai. Daarnaast kan ook de edelpapegaai een behoorlijke woordenschat ontwikkelen. Dit zijn de 3 beste keuzes als je graag een pratende papegaai wilt! 
Een ander veel gehouden papegaai is de ara. Hoewel deze papegaai mogelijk een paar woordjes kan leren, is het over het algemeen niet zo’n prater.  Dit is dus niet de beste keus als jij je papegaai wilt leren praten.

Hoe kan je een papegaai leren praten?

Papegaaien zijn over het algemeen hele slimme dieren. Sommige soorten hebben zelfs het iq van een gemiddeld kind van 6 jaar oud. Slim genoeg om dingen aan te leren dus! Bij papegaaien is het net als bij mensen makkelijker om ze dingen aan te leren als ze nog zijn. Het leren praten gaat dan ook een stuk sneller en makkelijker. Daarnaast is het belangrijk dat de vogel niet bang voor je is en jou echt ziet als zijn baasje. Op deze manier zal je papegaai veel sneller geneigd zijn om je te imiteren. En misschien wel het belangrijkst is: herhaling! Net als bij eigenlijk iedereen die iets leert. Herhaling is belangrijk en maakt het een stuk gemakkelijker. Geef dus niet zomaar op!

Een pratende papegaai kopen

Ben je ervan overtuigd dat je een pratende papegaai wilt? Dan rest je nog de keuze: koop je een papegaai die al kan praten of koop je een jonge papegaai om het zelf aan te leren. Beide heeft natuurlijk zijn voor en nadelen. Bij een papegaai die al kan praten heb je dus niet in de hand wat die precies gaat zeggen en een hele jonge papegaai kost meer tijd en moeite. Aan jou dus wat je liever hebt! 

Het is algemeen bekend dat papegaaien dure huisdieren zijn. Maar wat kost een papegaai die kan (leren) praten nou eigenlijk? Dat is sterk afhankelijk van de soort. Een grijze roodstaart kost rond de €1000,- (lees hier meer over de kosten van een grijze roodstaart papegaai). Een ara (dit zijn minder goede praters) is nog een stuk duurder. Als dit je te duur is maar je wilt wel een pratende vogel, kun je altijd nog kiezen voor sommige soorten parkieten. Let wel op: bij parkieten eigenlijk alleen de mannetjes kunnen leren praten. 

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00