Trainen

Wat is de beste pratende papegaai?

Er zijn veel verschillende soorten papegaaien en de meeste van deze soorten kunnen leren praten. Althans, ze kunnen geluiden en dus woorden nadoen. Echt praten is het niet. Je kunt namelijk nooit een gesprek voeren met een papegaai. 

Niet elke papegaai kan evengoed woorden en zinnen leren nadoen. De ene soort kan dit veel beter en makkelijker dan de ander. Een voorbeeld van een papegaai die erg goed kan leren praten is de grijze roodstaart. Maar dit is niet de enige. In dit artikel lees je alles over de beste pratende papegaai en de verschillende soorten pratende papegaaien.

Een pratende edelpapegaai

Het is goed mogelijk dat je eens een pratende edelpapegaai gezien hebt. Edelpapegaaien kunnen namelijk over het algemeen goed leren praten en imiteren. Deze papegaai hoort dan ook samen met enkele andere soorten zeker tot de best pratende papegaaien. Ook kan een edelpapegaai (helaas) behoorlijk schreeuwen. Dat is dan weer het nadeel van zo’n luidruchtige papegaai. Wanneer deze papegaaien geslachtsrijp zijn of in de pubertijd zitten schreeuwen ze over het algemeen het hardst.

Een pratende Edelpapegaai

Een pratende Amazone Papegaai

Net als de edelpapegaai kan een Amazone papegaai bijzonder goed leren praten. Amazone papegaaien zijn over het algemeen drukke vogels die veel geluid maken. Deze vogel kan erg hard en veel schreeuwen maar er ook woorden, zinnen en zelfs volledige liedjes(!) uitgooien. De amazone papegaai doet er in ieder geval erg zijn best voor de beste pratende papegaai te zijn.

Een pratende Amazonepapegaai

Kan een pyrrhura leren praten?

Pyrrhura’s zijn kleine, speelse en slimme papegaaien. Deze papegaaien zijn de laatste jaren steeds populairder geworden om te houden als huisdier. En al kun je een pyrrhura leren praten, het zullen nooit de beste praters worden. Ze kunnen wel enkele woordjes leren zeggen. Over het algemeen zijn pyrrhura’s niet zulke luidruchtige vogels.

Pratende Pyrrhura

Een pratende grijze roodstaart

De grijze roodstaart is de papegaai die het meest wordt gehouden als huisdier. Deze papegaai is natuurlijk niet voor niets zo populair. Grijze roodstaart papegaaien zijn erg intelligente beesten en kunnen een boel leren. Zo ook praten. Door hun intelligentie kan de grijze roodstaart veel oppikken. Zo ook bijvoorbeeld ruzies. Pas dus op, straks heb je een pratende grijze roodstaart die de hele dag loopt te vloeken.

Pratende Grijze Roodstaart

Kunnen ara’s leren praten?

Ook ara’s worden in Nederland veel gehouden als huisdier. Er zijn verschillende soorten ara’s en de één kan beter leren praten/imiteren dan de ander. Over het algemeen staat deze soort er echter niet om bekend goed te kunnen spreken. Het is best mogelijk dat een ara een aantal woorden kan leren maar zal dit eigenlijk nooit zo goed kunnen als bijvoorbeeld een grijze roodstaart, edelpapegaai of amazonepapegaai. De belangrijkste reden hiervoor is dat ara’s een enorm krakende stem hebben.

Conclusie: Wat is de beste pratende papegaai?

De meeste papegaaien kunnen dus woorden, zinnen en in enkele gevallen zelfs liedjes imiteren. Maar wat is nou eigenlijk de beste pratende papegaai? Het is best moeilijk hier een duidelijke conclusie over te trekken, omdat de 3 besten erg dicht bij elkaar liggen. In onze ogen is de amazonepapegaai de uiteindelijke winnaar. Maar het kan dus best voorkomen dat een grijze roodstaart die van jongs af aan heeft leren praten uiteindelijk beter spreekt dan sommige amazonepapegaaien. Ditzelfde geldt ook de edelpapegaai. Deze 3 liggen simpelweg erg dicht bij elkaar.

beste pratende papegaai: de Amazonepapegaai
Winnaar: de beste pratende papegaai!

Hoe kan ik mijn papegaai leren praten?

Wil jij ook graag een pratende papegaai? Dat kan! Het is echter wel belangrijk dat je ze dit goed aanleert. Het belangrijkste is dat je een goede band hebt met je vogel en dat hij/zij je vertrouwt. Op deze manier pakt hij sneller dingen op en voelt hij/zij zich z’n gemak. Daarbij is het handig dat je vanaf jongs af aan begint met oefenen. Papegaaien pakken (net als mensen) makkelijker dingen op wanneer ze nog jong zijn. Daarnaast is het heel belangrijk dat je alles keer op keer blijft herhalen.

Als je deze dingen uitvoert heb je een goede basis en zal het een stuk makkelijker worden om jouw papegaai goed te leren praten. Er is echter nog meer voor nodig en daarmee kunnen we helpen! In ‘het geheim van de pratende papegaai’ wordt je namelijk alles geleerd wat jij nodig hebt om jouw papegaai te leren praten. Waar wacht je nog op?!

Veelgestelde vragen over de beste pratende papegaai

Kunnen papegaaien echt praten?

Papegaaien kunnen geluiden en woorden imiteren, maar ze voeren geen echte gesprekken zoals mensen. Ze kunnen echter leren om specifieke woorden, zinnen en geluiden na te bootsen.

Welke soorten papegaaien kunnen het beste leren praten?

Soorten zoals de grijze roodstaart, edelpapegaai en amazone papegaai staan erom bekend goed te kunnen leren praten en geluiden te imiteren.

Kunnen pyrrhura’s leren praten?

Ja, pyrrhura’s kunnen enkele woordjes leren zeggen, maar ze zijn over het algemeen niet zo bekwaam in het spreken als sommige andere papegaaiensoorten.

Zijn ara’s goede praters?

Ara’s hebben meestal een krakende stem en staan niet bekend om hun uitstekende spreekvaardigheid. Ze kunnen een aantal woorden leren, maar niet zo goed als sommige andere papegaaien.

Hoe kan ik mijn papegaai leren praten?

Om je papegaai te leren praten, is een goede band en vertrouwen tussen jou en je vogel essentieel. Begin bij voorkeur op jonge leeftijd en herhaal de gewenste woorden en zinnen regelmatig. Voor gedetailleerde instructies kun je gebruikmaken van bronnen zoals ‘Het geheim van de pratende papegaai’ om effectief te leren hoe je je papegaai kunt laten praten.

1 gedachte over “Wat is de beste pratende papegaai?”

 1. Goedemiddag,

  Wij zijn van het Youtube-kanaal Darrellsteg. Momenteel hebben wij 260.000 abonnees met geen gemiddelde weergave per video van 350.000 weergaves. Wij zouden graag een pratende papagaai willen gebruiken voor een video.

  Is Sammy of Sonny ook te huur voor 1 dag?

  Ik zie graag een reactie tegemoet,

  Met vriendelijke groet,

  Eskil van den Berg
  Team Darrellsteg

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00