parkieten

Alles over de zonparkiet

Welkom bij ons blog over de zonparkiet, een levendige en speelse vogel. Ontdek de kenmerken, geluiden, leefomgeving, voeding en hoe je deze kleurrijke vogel als huisdier kunt verzorgen. Of je nu overweegt een zonparkiet aan te schaffen of gewoon nieuwsgierig bent, wij delen in dit artikel de essentiƫle informatie over deze bijzondere gevederde vriend. Laten we samen de wereld van de zonparkiet verkennen!

Eerst de review bekijken!

Feitje over de zonparkiet

KenmerkZonparkiet
Nederlandse naamZonparkiet
Engelse naamSun Parakeet
Latijnse naamAratinga solstitialis
Kleur verenLevendige kleuren, voornamelijk geel en oranje
GrootteOngeveer 30 cm
Snel tamKan tam worden, maar vereist geduld en training
Geschikt voor kooi of voliĆØreGeschikt voor grote voliĆØres, maar ook kooien met voldoende ruimte
Gangbare prijsā‚¬400 ā€“ ā‚¬1000, afhankelijk van leeftijd, geslacht en tamheid

Eerst de review bekijken!

Het karakter van de zonparkiet

De zonparkiet staat bekend om zijn levendige en speelse karakter. Het is een energieke vogel die graag speelt en interactie heeft met zijn eigenaar. Deze parkiet is nieuwsgierig en kan erg aanhankelijk zijn. Ze vinden het leuk om betrokken te zijn bij het dagelijks leven van hun eigenaar en kunnen zelfs leren om eenvoudige trucjes uit te voeren.

Zonparkieten zijn ook erg intelligent en kunnen gemakkelijk nieuwe dingen leren. Ze zijn sociale vogels en hebben behoefte aan voldoende aandacht en stimulatie om zich gelukkig te voelen. Het is belangrijk om dagelijks met ze te spelen en ze mentaal uit te dagen met speelgoed en puzzels.

Hoewel dit soort parkiet over het algemeen vriendelijk is, kunnen ze soms territoriaal zijn en beschermend over hun kooi of hun favoriete speelgoed. Het is belangrijk om ze te leren dat bijten niet acceptabel is en ze te belonen voor goed gedrag. Met de juiste training en socialisatie kunnen zonparkieten geweldige huisdieren zijn die veel vreugde en plezier brengen.

Eerst de review bekijken!

Geluid van de zonparkiet

De zonparkiet staat bekend om zijn vrolijke en luide geluiden. Ze hebben een groot scala aan geluiden, variƫrend van fluiten en tjilpen tot schreeuwen en krijsen. Deze parkieten hebben een sterke stem en kunnen behoorlijk luid zijn, vooral als ze opgewonden of gestrest zijn.

Omdat het lastig is om het geluid van deze parkietjes duidelijk te omschrijven hebben we hieronder een video toegevoegd. Zo kun je zelf horen hoe de zonparkiet klinkt!

Waar leeft deze kleurrijke parkiet?

De zonparkiet is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, waar hij voornamelijk voorkomt in de bossen en savannes van Braziliƫ, Bolivia en Paraguay. Deze kleurrijke vogel houdt van warme en droge klimaten en voelt zich het meest thuis in gebieden met veel zonlicht.

In het wild leven zonparkieten in grote groepen, waar ze samen foerageren en communiceren. Ze zijn erg sociaal en hechten zich sterk aan hun groepsgenoten. Ze maken hun nesten in holtes van bomen en gebruiken hun sterke snavel om deze nesten te maken.

De zonparkiet is een zeer aanpasbare vogel en kan ook in gevangenschap gehouden worden. Ze hebben een ruime kooi nodig met voldoende speelgoed en klimmogelijkheden om hun energie kwijt te kunnen. Het is belangrijk om ze dagelijks uit de kooi te laten en ze de mogelijkheid te geven om te vliegen en te verkennen.

Als je overweegt om een zonparkiet als huisdier te nemen, is het belangrijk om te weten dat deze vogels veel aandacht en stimulatie nodig hebben. Ze zijn niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn of weinig tijd hebben om met hun huisdier bezig te zijn. Het is belangrijk om voldoende tijd en energie te investeren in de verzorging en interactie met je zonparkiet.

Eerst de review bekijken!

Wat eet de zonparkiet?

De zonparkiet is een omnivoor en heeft dus een gevarieerd dieet. Ze eten voornamelijk zaden, noten, fruit en groenten. Een goede basis voor het dieet van een zonparkiet is een hoogwaardig zaadmengsel dat speciaal is samengesteld voor parkieten. Dit zaadmengsel moet worden aangevuld met vers fruit en groenten, zoals appel, banaan, wortel, broccoli en spinazie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het voedsel vers en schoon is en dat er geen schadelijke stoffen zoals pesticiden op zitten. Lees ook ons artikel over het beste voer voor parkieten of bekijk onze 2 favorieten alvast hieronder!

Voortplanting van de zonparkiet

De voortplanting van de zonparkiet begint meestal in het voorjaar, wanneer de dagen langer worden en het broedseizoen begint. Het mannetje zal proberen de aandacht van het vrouwtje te trekken door middel van zang en dans. Hij zal zijn veren opzetten, zijn vleugels uitspreiden en rondjes draaien om indruk te maken op het vrouwtje.

Als het vrouwtje geĆÆnteresseerd is, zal ze de avances van het mannetje accepteren en samen een nest bouwen. Het nest wordt meestal gemaakt in een holte in een boom, maar kan ook worden gemaakt in een nestkastje of een ander geschikt onderkomen. Het vrouwtje zal eieren leggen in het nest, meestal tussen de 3 en 6 eieren.

stelletje zonparkieten
Stelletje zonparkieten

Een zonparkiet als huisdier

Een zonparkiet als huisdier kan een geweldige toevoeging zijn aan je gezin. Ze zijn kleurrijk, levendig en hebben een speels karakter. Als je overweegt om een zonparkiet als huisdier te nemen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

De beste kooi voor de zonparkiet

Een gelukkige parkiet begint bij een gelukkig thuis. Dat betekent dus ook een goede kooi. Maar hoe vind je nou de perfecte kooi voor je zonparkiet zonder dat je een vermogen kwijt bent? Begrijpelijke vraag natuurlijk. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Ruimte voor meerdere parkieten
 • Makkelijk schoon te houden materiaal
 • Goede sluiting (parkietjes kunnen behoorlijk slim zijn)
 • Genoeg zitstokken en plek voor speelgoed

Om je een handje te helpen met het uitzoeken van de beste kooi voor jouw parkiet, heb ik hieronder mijn twee favorieten alvast voor je neergezet. Doe er je voordeel mee!

Een zonparkiet tam maken

Het tam maken van een zonparkiet kan een uitdagend maar ook leuk proces zijn. Het vergt geduld, consistentie en positieve versterking. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om je zonparkiet tam te maken:

In 7 stappen een tamme zonparkiet

 1. Creƫer een rustige omgeving

  Zorg ervoor dat de omgeving waarin je zonparkiet zich bevindt rustig en vrij van afleidingen is. Dit zal je vogel helpen zich veilig en op zijn gemak te voelen.

 2. Begin met observeren

  Voordat je directe interactie met je zonparkiet hebt, is het belangrijk om eerst een band met hem op te bouwen. Zit rustig in de buurt van de kooi en observeer je vogel terwijl hij aan zijn nieuwe omgeving gewend raakt.

 3. Praat tegen je zonparkiet

  Begin langzaam tegen je zonparkiet te praten terwijl je in de buurt van de kooi bent. Gebruik een rustige en vriendelijke stem. Dit zal je vogel helpen wennen aan je stem en aanwezigheid.

 4. Bied traktaties aan

  Begin geleidelijk aan traktaties aan te bieden aan je zonparkiet. Houd de traktaties in je hand en laat je vogel naar je toe komen om ze te pakken. Dit zal hem aanmoedigen om dichter bij je te komen en je hand te vertrouwen.

 5. Geef je parkiet handvoeding

  Als je zonparkiet comfortabel is met het nemen van traktaties uit je hand, kun je proberen om hem handvoeding te geven. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het creƫren van een positieve associatie met jou.

 6. Stap voor stap

  Ga geleidelijk aan verder met het aanraken van je zonparkiet. Begin met het aanraken van zijn snavel en veren en werk langzaam toe naar het oppakken en vasthouden van je vogel. Doe dit altijd met geduld en voorzichtigheid, zodat je vogel zich comfortabel voelt.

 7. Speel en train

  Zodra je zonparkiet tam is, kun je beginnen met het spelen en trainen van hem. Gebruik positieve versterkingstechnieken, zoals beloningen en lof, om gewenst gedrag aan te moedigen. Leer je vogel eenvoudige trucjes en geef hem voldoende mentale en fysieke stimulatie.

Onthoud dat elk zonparkietje zijn eigen tempo heeft en dat het tam maken tijd kan kosten. Wees geduldig, consistent en geef je vogel de tijd om aan jou en zijn nieuwe omgeving te wennen. Met liefde en aandacht zal je zonparkiet uiteindelijk een tam en aanhankelijk huisdier worden.

Eerst de review bekijken!

Benodigdheden voor dit leuke parkietje

Als je overweegt om een zonparkiet als huisdier te nemen, zijn er een aantal benodigdheden waar je rekening mee moet houden. Ten eerste heb je een ruime kooi nodig waarin je zonparkiet kan vliegen en bewegen. Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is en voorzien is van zitstokken, speelgoed en klimmogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks de kooi schoon te maken en te voorzien van vers water en voedsel.

Tot slot is het belangrijk om regelmatig met je zonparkiet te spelen en hem de mogelijkheid te geven om te vliegen en te verkennen buiten de kooi. Zorg ervoor dat de omgeving veilig is en dat er geen gevaarlijke objecten zijn waar je parkiet aan kan knagen.

2 spelende zonparkiet
Twee kenmerkende oranje zonparkieten

Een zonparkiet kopen

Als je overweegt om een zonparkiet als huisdier te kopen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Het is belangrijk om een zonparkiet te kopen bij een betrouwbare en verantwoordelijke fokker of dierenwinkel. Zorg ervoor dat de vogels goed verzorgd worden en dat ze gezond en actief zijn. Vraag ook naar de achtergrond van de vogel en of er eventuele gezondheidsproblemen zijn geweest.

Voordat je een zonparkiet koopt, is het ook belangrijk om te bedenken of je voldoende tijd en energie hebt om voor deze vogel te zorgen. Zonparkieten hebben dagelijkse interactie, aandacht en verzorging nodig. Ze hebben een ruime kooi nodig met voldoende speelgoed en klimmogelijkheden, en ze moeten dagelijks uit de kooi kunnen om te vliegen en te verkennen.

Als je er klaar voor bent om een zonparkiet als huisdier te nemen, kan het een geweldige ervaring zijn. Ze zijn kleurrijk, levendig en kunnen veel vreugde en plezier brengen in je leven. Zorg er echter voor dat je goed voorbereid bent voordat je een zonparkiet koopt en dat je de juiste omgeving en verzorging kunt bieden die deze vogels nodig hebben.

Eerst de review bekijken!

De prijs van een zonparkiet

De prijs van een zonparkiet kan variĆ«ren, afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld kost een zonparkiet tussen de ā‚¬250 en ā‚¬700. De prijs kan echter ook hoger zijn, afhankelijk van de leeftijd, kleur en kwaliteit van de vogel. Het is belangrijk om te investeren in een gezonde en goed verzorgde zonparkiet, dus wees bereid om wat meer te betalen voor een vogel van goede kwaliteit. Zorg er ook voor dat je de vogel koopt bij een betrouwbare en verantwoordelijke fokker (deze vind je ook wel op marktplaats) of dierenwinkel om ervoor te zorgen dat je een gezonde en gelukkige zonparkiet krijgt.

Veelgestelde vragen over deze parkiet

Wat maakt de zonparkiet een geschikt huisdier?

De zonparkiet staat bekend om zijn levendige karakter, speelsheid en aanhankelijkheid. Ze zijn intelligent en kunnen zelfs trucjes leren, waardoor ze ideale metgezellen zijn voor liefhebbers van interactieve huisdieren.

Hoe klinkt de zonparkiet?

De zonparkiet produceert vrolijke en luide geluiden, variƫrend van fluiten tot schreeuwen. Voor een nauwkeurige weergave kun je onze video bekijken, die het kenmerkende geluid van deze vogel laat horen.

Waar komt de zonparkiet oorspronkelijk vandaan?

De zonparkiet is afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk te vinden in de bossen en savannes van Braziliƫ, Bolivia en Paraguay. Ze gedijen het best in warme en droge klimaten met veel zonlicht.

Hoe maak ik een zonparkiet tam?

Het tam maken van een zonparkiet vergt geduld en consistentie. Begin met observeren, praat tegen de vogel, bied traktaties aan, geef handvoeding en bouw geleidelijk aan fysiek contact op. Speel en train vervolgens om een sterke band te creƫren.

Wat moet ik weten over het dieet van een zonparkiet?

Zonparkieten zijn omnivoren en hebben een gevarieerd dieet nodig. Hoogwaardig zaadmengsel aangevuld met vers fruit en groenten zoals appel, banaan en broccoli vormen een gezonde voeding voor deze vogels.

2 gedachten over “Alles over de zonparkiet”

 1. Ik heb zelf een zonparkiet genaamd Lady en ze is echt de beste vogel ter wereld. Ik raad aan om ook een zonparkiet te kopen. Lady is makkelijk te verzorgen en ze luistert goed, voor mijn gevoel voelt ze zich ook thuis. Zonparkieten zijn hele leuke vogels. Wil je geen zonparkiet, een grasparkiet is ook erg lief.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00