benodigdheden

Het beste vogeltuigje voor een papegaai (x3)

Je wilt je papegaai natuurlijk zoveel mogelijk vrij laten. Daarentegen wil je dan weer niet dat die zomaar weg vliegt. Hoewel het zeker mogelijk is voor de meeste papegaaien om  uiteindelijk los te vliegen zonder weg te gaan, is een papegaaientuigje zeker in het begin aan te raden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een vogeltuigje voor je papegaai? En wat zijn goede vogeltuigjes? Lees het snel in dit artikel!

Waar je op moet letten bij het kopen van een vogeltuigje

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het kopen van een vogeltuigje voor je papegaai. Zo moet het tuigje bijvoorbeeld goed vast kunnen en mag je papegaai ‘m in geen geval zelf kunnen losmaken. Dat is bij veel tuigjes, vooral de goedkopere, vaak wel het geval. Papegaaien zijn nou eenmaal bijzonder slimme beesten. Daarnaast moet je goed letten op de maat van het tuigje. Je kunt een Ara of een Grijze Roodstaart moeilijk een maatje S aantrekken.

3x het beste vogeltuigje voor jouw papegaai

Nu je weet waar je op moet letten, is het tijd om daadwerkelijk een vogeltuigje uit te zoeken. Er is verschrikkelijk veel keus op de markt maar helaas ook veel slechte kwaliteit. Om je een beetje op weg te helpen met het kiezen van een vogeltuigje van goede kwaliteit, hebben we een selectie gemaakt met onze 3 favorieten. Doe er je voordeel mee!

Heb je een andere maat of kleur nodig dan in de voorbeelden hieronder? Geen probleem! Via onderstaande knop kom je bij het overzicht met alle verschillende modellen, maten en kleuren. Op die manier kun je zelf het beste vogeltuigje voor jouw vogel uitzoeken!

Aviator vogeltuigje 

Dit Aviator vogeltuigje is een absolute topper onder de vogeltuigjes. Ze zijn gemaakt van stevig materiaal en voorzien van goede sluitingen. Je papegaai zal dit vogeltuigje niet zomaar los krijgen en ontsnappen. En dat is het belangrijkste lijkt me! Het voorbeeld hieronder is een maat S, dit tuigje kun je echter ook krijgen in alle andere maten als je even doorklikt. Nogmaals: een echte aanrader en by far de beste prijs/kwaliteit verhouding!

Vogel harnas 

Dit goedkope vogeltuigje is vooral geschikt voor jonge papegaaien. Het is niet het allersterkste materiaal en volwassen papegaaien zullen na een poosje door hebben hoe deze open moet. Desalniettemin is dit tuigje hartstikke prima als je verwacht ‘m na een korte periode niet meer nodig te hebben en ‘m enkel voor een korte trainingsperiode gebruikt. Dan kunnen we ons best voorstellen dat je niet direct teveel wilt uitgeven. Prima papegaaientuigje dus, maar wel afhankelijk van je wensen.

Happybird vogeltuigje 

Dit papegaaientuigje van Happybird is een tuigje van goede kwaliteit. Ook deze is wederom weer verkrijgbaar in meerdere maten als je even doorklikt. Het voorbeeld hieronder is een maat M. Om een goed beeld te krijgen: de M is geschikt voor papegaaien zoals Grijze Roodstaarten, Edelpapegaaien en Amazones. Heb je een kleinere papegaai, kies dan voor S. En heb je een Ara, ga dan voor een L of zelfs een XL. Het mooie aan dit tuigje is de service die je erbij krijgt. Je kunt een mailtje sturen over welke kleur je zou willen en krijgt ook nog eens een uitgebreide uitleg erbij.

Een vogeltuigje omdoen bij je papegaai

Het is belangrijk dat je het vogeltuigje goed omdoet bij je papegaai. Als je dit niet doet kan het erg vervelend zitten en zelfs verwondingen opleveren. Dat willen we natuurlijk ten alle tijden voorkomen! We kunnen hier gaan uitleggen hoe een vogeltuigje om moet, maar het zien is veel gemakkelijker. Daarom hebben we hieronder een filmpje bijgevoegd waarin precies wordt voorgedaan hoe je op de juiste manier een vogeltuigje bij een papegaai om doet.  

Laat je papegaai wennen aan het vogeltuigje

Je papegaai kan de eerste keer angstig en soms zelfs agressief reageren wanneer je hem/haar het vogeltuigje wilt omdoen. Doe het daarom voorzichtig en laat je papegaai rustig wennen aan het tuigje. Ook wanneer je het tuigje wel in 1x goed om kan doen is het nog steeds belangrijk dat je papegaai eerst went. Dit kun je doen door het tuigje steeds iets langer om te doen. Begin met maximaal 5 minuten en bouw dit op. Ga ook vooral leuke dingen doen zodra je papegaai in het tuigje zit. Zo gaat hij/zij dit ook zien als iets leuks. 

Kan elke papegaai vliegen met een vogeltuigje?

Nee, helaas kan niet elke papegaai vliegen met een vogeltuigje. Voor sommige kleine papegaaien (voornamelijk parkieten) is een tuigje namelijk te zwaar. Wel zijn er ook speciale vogeltuigjes te krijgen voor kleine vogels zo bijvoorbeeld grasparkieten. Het is echter niet vanzelfsprekend dat zo’n vogeltuigje voor een grasparkiet door elke andere parkiet ook gedragen kan worden. Als je een kleine papegaai of parkiet hebt raden we dan ook zeker aan om vooraf eerst uit te zoeken of een vogeltuigje überhaupt wel geschikt is.

Andere benodigdheden voor papegaaientraining

Voor een goede papegaaientraining is meer nodig dan alleen een vogeltuigje. Er zijn namelijk enorm veel factoren die bepalen hoe succesvol je opvoeding/training is. Buiten de training moeten de hersenen van je papegaai ook genoeg geprikkeld worden. Dat kan bijvoorbeeld met papegaaienspeelgoed. Dit kan intelligentiespeelgoed zijn zoals foerageer speelgoed maar ook simpelweg klimtouwen en ander speelgoed voor in de papegaaienkooi. Ga er dus absoluut niet vanuit dat je zomaar klaar bent met je training en bereid je goed voor. Succes!

Veelgestelde vragen over het beste vogeltuigje

Waar moet ik op letten bij het kopen van een vogeltuigje voor mijn papegaai?

Bij de aanschaf van een papegaaientuigje is het belangrijk om te zorgen dat het tuigje goed vast kan en dat jouw papegaai het niet zelf kan losmaken. Let ook op de juiste maat, want een te klein tuigje kan oncomfortabel zijn.

Welke vogeltuigjes zijn van goede kwaliteit?

Enkele goede opties zijn het Aviator vogeltuigje, het Happybird vogeltuigje en het Vogel harnas. Deze tuigjes zijn stevig, voorzien van goede sluitingen en beschikbaar in verschillende maten.

Hoe doe ik een vogeltuigje om bij mijn papegaai?

Het juist omdoen van een papegaaientuigje is essentieel om ongemak en verwondingen te voorkomen. Bekijk het demonstratiefilmpje op deze pagina voor een duidelijke uitleg.

Hoe laat ik mijn papegaai wennen aan een vogeltuigje?

Laat je papegaai rustig wennen aan het tuigje door het steeds iets langer om te doen, beginnend met maximaal 5 minuten. Beloon je papegaai en maak de ervaring positief door leuke activiteiten te ondernemen terwijl het tuigje wordt gedragen.

Kan elke papegaai vliegen met een vogeltuigje?

Nee, niet alle papegaaien kunnen vliegen met een vogeltuigje. Sommige kleine papegaaien, zoals grasparkieten, kunnen tuigjes dragen, maar het is niet vanzelfsprekend dat ze het comfortabel vinden. Het is belangrijk om de geschiktheid van een vogeltuigje voor jouw specifieke papegaai te onderzoeken voordat je er een aanschaft.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00