Overig

Waar leven papegaaien?

Papegaaien in het wild leven vooral in de de tropen en andere overwegend warme gebieden. Dat is ook de reden dat papegaaien (in het wild) enkel in het zuidelijk halfrond voorkomen. Papegaaien zijn echter ook populaire huisdieren en in gevangenschap worden ze bijna overal ter wereld gehouden. In dit artikel leer je meer over welke papegaaien waar vandaan komen en waar de meeste papegaaien als huisdier gehouden worden. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Leefgebied van papegaaien
Verspreidingsgebied papegaaien

waar leven papegaaien in het wild?

In het wild komen papegaaien dus enkel voor op het zuidelijk halfrond. Daar is het natuurlijk over het algemeen een stuk warmer dan op de meeste plekken van het noordelijk halfrond en papegaaien houden nou eenmaal van warmte. Veel papegaaien leven graag in de tropen maar dit verschilt nogal per soort. Er zijn bijvoorbeeld ook papegaaien die de voorkeur geven aan de savannen of die graag leven in de rotsen.

Papegaaien in zuid-Amerika

Veel soorten papegaaien leven in Zuid-Amerika. Alle soorten araā€™s komen hier bijvoorbeeld vandaan. Zuid-Amerika staat natuurlijk bekend om het reusachtige amazone regenwoud en de tropische temperaturen. Een perfecte leefomgeving voor veel papegaaien dus. Naast de araā€™s komen er ook een boel kleine papegaaiachtigen voor in Zuid-Amerika, namelijk parkieten. Verder is komt in Zuid-Amerika ook de amazonepapegaai (de naam zegt genoeg) nog in grote getallen voor in het wild.

Grote rode ara uit het zuid-amerika
Grote rode ara uit het Zuid-Amerika

Papegaaien in Afrika

Ook Afrika staat bekend om zijn warme klimaat met veel ongerepte natuur. Dus dat klinkt wederom als een perfecte plek voor papegaaien. Het is dan ook niet verrassend dat in Afrika een aantal bekende soorten papegaaien (in het wild) leven. De bekendste papegaaien die in Afrika leven zijn de grijze roodstaart en het Bonte Boertje, oftewel de Senegalpapegaai. De Senegalpapegaai kan zich in veel gebieden nestelen en is daarom niet perse gebonden aan de tropen. Hierdoor is dit Ć©Ć©n van de weinige papegaaiensoorten die niet bedreigd wordt. De grijze roodstaart daarentegen staat helaas 2016 geregistreerd als bedreigde diersoort. De reden hiervan is het verlies van levensruimte grotendeels door ontbossing.

Afrikaanse grijze roodstaart papegaai
Afrikaanse grijze roodstaart papegaai

Papegaaien in Aziƫ

De meeste papegaaien in AziĆ« leven in zuid en en zuidoost AziĆ« tot helemaal richting AustraliĆ«. Ze leven in de tropische gebieden van IndonesiĆ« en Nieuw Guinea. Omdat dit veelal eilanden zijn die zijn afgesloten van elkaar hebben ze allemaal andere soorten papegaaien en parkieten. Enkele soorten die in AziĆ« voorkomen zijn de edelpapegaai, de regenboog lori en de zwartkaplori. 

De edelpapegaai die oorspronkelijk uit Aziƫ komt
De edelpapegaai leef in Aziƫ

papegaaien in Oceaniƫ

In Oceaniƫ leven verreweg de meest verschillende soorten papegaaien en parkieten. Veel van de soorten die in Aziƫ leven, leven ook in Australiƫ. Maar daarnaast leven er in Australiƫ nog een heleboel soorten die nergens anders leven. Soorten die enkel in Australiƫ voorkomen zijn bijvoorbeeld de westelijke grondpapegaai, de Lori van de Blauwe bergen en de Pennantrosella. En niet alleen Australiƫ is thuis voor een groot aantal bijzondere papegaaien. Dit geldt namelijk ook voor Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland leven een aantal verschillende soorten Uil-papegaaien. Dit zijn papegaaien achtigen die ook veel weg hebben van uilen. De bijzonderste (in onze ogen) is toch wel de kakapo. Dit is een papegaai die door zijn zware gewicht niet meer kan vliegen.

kakapo - Nieuw Zeelandse uilpapegaai
kakapo ā€“ Nieuw Zeelandse uilpapegaai

Waar leven papegaaien in Nederland?

Vooral in gevangenschap natuurlijk. Het klimaat van Nederland is over het algemeen niet geschikt voor papegaaien. Het is hier namelijk het grootste gedeelte van het jaar veel te koud. Ook hebben we in Nederland geen oerwouden of savannen en dus blijven de meeste papegaaien hier ver uit de buurt. Nou leven er natuurlijk een heleboel papegaaien in Nederland in gevangenschap bij mensen thuis en in dierentuinen. Ook gebeurt het wel dat er in het wild ineens een papegaai gezien wordt, dit zijn dan meestal papegaaien waar mensen vanaf moesten en hebben uitgezet. Het kan natuurlijk ook dat er een papegaai ontsnapt maar deze wordt vaak snel terug gevonden aangezien alle papegaaien in Nederland verplicht gechipt en geregistreerd moeten worden.

Meer leren over papegaaien?

Papegaaien zijn enorme intelligente maar complexe vogels. Wil je een papegaai? Dan is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Doe goed onderzoek en zorg dat je weet wat je kan verwachten. Op die manier zorg je ervoor dat het zowel voor jou als je papegaai een fantastische tijd wordt!

Wil jij graag een papegaai? Of heb je een papegaai en wil je meer leren? Dan is de papegaaienschool van Birdbox de oplossing voor jou! De papegaaienschool is een videocursus waarin je alles leert wat je weten moet over papegaaien en het opvoeden jouw prachtige vogel op de juiste manier.

Meer weten over de papegaaienschool? Klik snel op de knop hieronder!

Eerst de online papegaaienschool review bekijken!

Veelgestelde vragen over het leefgebied van papegaaien

Waar komen papegaaien van nature voor in het wild?

Papegaaien komen voornamelijk voor in de tropen en andere warme gebieden, en ze bevinden zich voornamelijk op het zuidelijk halfrond. Deze regioā€™s bieden de warmte waar papegaaien van houden.

Welke soorten papegaaien leven in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is de thuisbasis van veel papegaaisoorten, waaronder alle soorten araā€™s. De tropische omgeving en het Amazone regenwoud bieden een perfecte habitat voor papegaaien.

Welke papegaaiensoorten leven in Afrika?

In Afrika leven bekende papegaaiensoorten zoals de grijze roodstaart en de Senegalpapegaai. De Senegalpapegaai kan zich aanpassen aan verschillende habitats, terwijl de grijze roodstaart helaas als bedreigd wordt beschouwd vanwege ontbossing.

Welke papegaaiensoorten worden in Aziƫ aangetroffen?

De meeste Aziatische papegaaien leven in Zuid- en Zuidoost-Aziƫ, tot aan Australiƫ. Er zijn verschillende soorten papegaaien en parkieten die op verschillende eilanden leven, zoals de edelpapegaai, de regenboog lori en de zwartkaplori.

Welke soorten papegaaien en parkieten vind je in Oceaniƫ?

Oceaniƫ herbergt een grote verscheidenheid aan papegaaien en parkieten, vooral in Australiƫ. Unieke soorten zoals de westelijke grondpapegaai en Pennantrosella zijn alleen te vinden in Australiƫ. Nieuw-Zeeland heeft ook interessante soorten, waaronder de kakapo.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00