Overig

Wat kost een papegaai

Papegaaien staan over het algemeen bekend als dure huisdieren. En dat is niet voor niets. Een papegaai kost vrij veel in de aanschaf en ook het onderhoud is niet goedkoop. Hoeveel een papegaai precies kost hang af van de soort. Gemiddeld genomen kost een papegaai echter ongeveer tussen de €600,- en €700,-. Er zijn echter ook uitschieters tot in de vele duizenden euro’s. Benieuwd hoe duur jouw favoriete papegaai is? Of hoeveel de duurste papegaai ooit kostte? Lees dan snel verder!

Hoeveel kost een papegaai per soort?

Papegaaien zijn er in veel verschillende soorten. En aan al deze soorten hangt weer een ander prijskaartje. De goedkoopste papegaaiachtigen zijn parkieten. Deze kun je al hebben voor ongeveer €15,- per stuk. Deze prijs is echter totaal niet representatief voor de gemiddelde papegaai en je zult vrijwel altijd een stuk hoger uitkomen. Hieronder lees je hoe duur de populairste soorten papegaaien zijn.

Hoeveel kost een Grijze Roodstaart?

De grijze roodstaart is één van de populairste papegaaien om te hebben als huisdier. Die grote vraag is ook terug te zien in de prijs van deze grijze papegaai. De aanschafprijs van een Grijze Roodstaart begint in enkele gevallen bij €500,- maar zal al snel oplopen tot €1000,- en in sommige gevallen zelfs €1.500,-. Behoorlijk dure vogels dus!

Hoeveel kost een Dwergpapegaai?

Dwergpapegaaien (oftewel de agarponis) zijn, in tegenstelling tot de grijze roodstaart, vrij goedkope papegaaien. Een dwergpapegaai kun je soms namelijk al kopen voor slechts €15,-. Dit hang echter wel af van het soort. Er zijn namelijk een boel verschillende soorten dwergpapegaaien en de duurste kunnen wel tot €500,- per stuk kosten. Die €500,- zal echter niet zo vaak voorkomen. Dwergpapegaaien zijn wel erg gesteld op gezelschap en je zult er altijd minimaal twee moeten hebben. Dat de totale kosten dan (helaas) wel weer.

Hoeveel kost een Edelpapegaai?

De edelpapegaai is een hele bijzondere papegaai. Dat is dan ook terug te zien in de prijs. De aanschafprijs van een Edelpapegaai begint vanaf €1000,- en kan zelfs oplopen tot €3000,-. En dan heb je er natuurlijk nog maar één. In een optimale situatie heb je altijd minstens 2 edelpapegaaien. Reken maar uit wat dat kost! Als je heel graag een edelpapegaai wilt maar je er niet het geld voor hebt, kun je wellicht eens naar de mogelijkheden voor adoptie kijken. Aangezien Edelpapegaai behoorlijk oud worden, wil het nog wel eens gebeuren dat ze hun baasje overleven. In dat geval komen ze dus beschikbaar voor adoptie. Dat scheelt dan weer een boel geld!

De duurste papegaai

Vind je de Grijze roodstaart of een Edelpapegaai al duur? Schrik dan niet bij het lezen van deze alinea. De prijzen van deze papegaaien zijn namelijk niks vergeleken met de prijzen die nu gaan komen:

De dure Hyacintara

Eén van de duurste papegaaien ter wereld is de Hyacintara. Deze papegaai kan al snel rond de €40.000,- kosten en komt daardoor ook niet veel voor in privébezit. De prijs van deze ara is zo hoog door een aantal redenen, namelijk: zijn opvallende en mooie uiterlijk, de grote vraag en het kleine aanbod.

Hyacint ara - één van de duurste papegaaien ter wereld
De kostbare Hyacint Ara

De zwarte Goliath Kaketoe

Een andere extreem dure papegaaiachtige is de Goliath Kaketoe. Deze papegaai kost tussen €15.000,- en €20.000,- per stuk. Deze kaketoe is door zijn uiterlijk erg populair als siervogel. Onder andere hun zwarte kleur, grote kuif en algehele grootte maken ze erg geliefd bij veel mensen. Genoeg mensen dus die dat geld er ook echt voor over hebben!

De zwarte Goliath Kaketoe - duurste papegaai ter wereld
De dure Zwarte Goliath Kaketoe

Andere kosten van een papegaai

Je hebt nu (waarschijnlijk) antwoord op je vraag: ‘wat kost een papegaai?’. Maar met alleen dat bedrag kom je er helaas niet. Papegaaien brengen namelijk nog een hoop andere kosten met zich mee. Bijvoorbeeld kosten voor een kooi, voer, speelgoed en een papegaaienverzekering.

De kosten van een papegaaienkooi

Gelukkig is dit, net als de aanschafkosten, een eenmalige investering. Althans dat hoop ik voor je. Voor papegaaienkooien geldt over het algemeen: goedkoop is duurkoop. Dus probeer hier niet teveel op te bezuinigen. De exacte prijs van een papegaaienkooi is erg afhankelijk van het soort papegaai dat je hebt en dus de grootte van de kooi die je nodig hebt. In ons artikel over de beste papegaaienkooien vind je een verzameling van kooien voor alle type papegaaien met prijs, recensies en meer!

De kosten van een Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is niet verplicht maar wij raden het wel iedereen aan (lees: moet ik mijn papegaai verzekeren?). Dit is namelijk ongeveer hetzelfde als voor ons de ziektekostenverzekering. Stel dat je papegaai ziek wordt of z’n levenslang medicatie nodig heeft, dan wil je natuurlijk wel de beste zorg kunnen bieden. Vaak kost het ongeveer €10,- per maand. De exacte kosten van je papegaaienverzekering zijn echter afhankelijk van je specifieke situatie dus die kunnen afwijken.

Wat kost papegaaienvoer?

Papegaaienvoer komt, net als papegaaien, in heel veel verschillende soorten. Al deze soorten zijn weer anders geprijsd. Het is dus afhankelijk van jou en je papegaai hoeveel het papegaaienvoer jou gaat kosten. Vaak kost 1,5 kg papegaaienvoer zo rond de €25,-. Een papegaai eet per dag ongeveer 10% van z’n lichaamsgewicht. Stel je hebt een grote ara van een kilo dan kun je 5 maand met zo’n zak. Hoeveel het jou dus precies kost zul je zelf moeten uitrekenen.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - $0.00